Французите са обсебени от буркини

Французите са обсебени от буркини
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    23.06.2022
  • Share:

Арва Махдав
Здравейте и добре дошли в наградата Get a Grip, която току-що измислих. Наградата GAG се дава на страна, която върши изключителна работа по унижението на глобалната сцена, като се фокусира върху нещо нелепо, докато светът гори.
Има много претенденти за встъпителната награда на GAG, но аз реших да я дам на Франция. Във Франция се случват много неща, но огромни части от населението все още изразходват неудобни количества енергия, спорейки за това колко плът трябва да покажете, за да стъпите в обществен басейн или курорт. Французите са обсебени от обсъждането на въпроса за подходящи бански костюми и са много настръхнали.
Буркините - бански костюм от главата до петите, който най-често се свързва с мюсюлманките, беше забранен в редица френски градове преди няколко години. Тази забрана се прилага стриктно и изглежда е разширена до всеки, който носи повече дрехи, отколкото държавата счита за строго необходимо. През 2016 г., например, въоръжената френска полиция превзе заглавията, когато принуди мюсюлманка на плажа в Ница да съблече част от дрехите си и й издаде билет, в който се посочва, че „тя не носи облекло, зачитащо добрите нрави и секуларизма". Както всеки добър секуларист знае, начинът, по който демонстрирате добър морал, е с малко цици.
Буркините изчезнаха от заглавията за малко, изместени от проблеми като глобалната пандемия и войната в Украйна. Съжалявам да съобщя, че те отново са в новините, защото миналия месец град Гренобъл реши да позволи на хората да плуват в буркини. След това разумно решение последва реакция. Крайнодесният лидер Марин льо Пен заяви, че зелените буркини са „начинът, по който ислямистките фундаменталисти поемат властта". Междувременно вътрешният министър Жералд Дарманин определи политиката на градския съвет на Гренобъл като „неприемлива провокация". Говорейки миналата седмица пред Националното радио в САЩ, кметът на Гренобъл отбеляза, че „решението за буркините докосна някои много интензивни емоции за хората". С цялото ми уважение, тези хора трябва да намерят терапевт, който да се справи с тези интензивни емоции. Ако сте задействани от жена, която не показва голите си крака публично, проблемът не е ислямът, а вие.
Всеки момент най-висшият административен съд на Франция трябва да издаде решение за това какъв вид бански костюми са законно приемливи. Наистина чудесно използване на ресурсите на данъкоплатците.
Макар че може да бъде облечено с аргументи за секуларизма, реакцията срещу буркини има очевидни корени в дълбоката ислямофобия на Франция. Въпреки това, за да бъдем честни, има нещо повече от просто омраза към мюсюлманите; има и странни идеи за хигиената. Френската модна полиция не е просто заета да патрулира какво носят жените – тя също така е войнствена в изискването мъжете да носят плътно прилепнали бански в обществените басейни. Законът, забраняващ боксерските шорти в басейните, е в сила от 1903 г., а аргументът е, че те не могат да се носят с часове преди плуване. Предполагам, че има смисъл. Но изглежда странно и предлагам Франция да се придържа към това, което прави най-добре. Моля, приятели: яжте сирене, пийте вино и спрете да се тревожите какво носят другите хора, когато плуват.

Станете почитател на Класа