Защо Калининград е в центъра на спора между Русия и Литва?

Защо Калининград е в центъра на спора между Русия и Литва?
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    23.06.2022
  • Share:

Калининград е руска област или регион, който обхваща 5800 квадратни мили на Балтийско море, вклинен между Литва на север и изток и Полша на юг. Намира се на около 800 мили (1300 км) от Москва. Преди Втората световна война това е най-източният голям град в Германия, известен като Кьонигсберг, с история като град за коронация на пруската монархия.
В края на юли и началото на август 1945 г. съветският лидер Йосиф Сталин, британският министър-председател Уинстън Чърчил и американският президент Хари Труман нарисуваха новите граници на Европа на среща на върха на военните съюзници в германския град Потсдам. Кьонигсберг е отстъпен на Съветския съюз и впоследствие преименуван в чест на Михаил Калинин, болшевишки революционер. Германското население е прогонено и съветските граждани го заселват отново. Людмила Путина, бившата съпруга на Владимир Путин, е родена в Калининград през 1958 г.
Историята обаче остави областта в безизходица. Разпадането на Съветския съюз означава, че той е вклинен между две държави-членки на НАТО и ЕС, Полша и Литва. Калининград получава голяма част от храната си от съседите от ЕС, но регионът остава силно зависим от континентална Русия за други стоки. Всяка година милиони тонове петрол, кокс и въглища се пренасят – главно по железопътен транспорт – през Литва. Около 100 руски транзитни влака минават през Литва всеки месец. През годините имаше напрежение. Литва изгради нова гранична ограда през 2017 г. по време на масовите военни учения на Русия „Запад" и е известно, че литовските хеликоптери кръжат над железопътната линия, когато руски военен персонал е на борда.
След нахлуването на Путин в Украйна ЕС наложи тежки санкции на руската икономика. Малко под половината от всички стоки, които обикновено преминават транзитно през Литва, включително въглища, метали, строителни материали и модерни технологии, са обхванати от забрана за руски износ да влиза на територията на ЕС. Литовските държавни железници заявиха, че повече няма да позволят тези стоки да се превозват по техните релси.
В отговор губернаторът на региона Антон Алиханов каза, че фериботните услуги от Санкт Петербург ще поемат напрежението и че няма нужда от паника. Това доведе до паника и се появиха видеозаписи на купувачи, които трескаво пълнят количките за пазаруване в магазините „Направи си сам". Руското външно министерство обвини Литва в нарушаване на международното право и поредица от споразумения за улесняване на транзита от континентална Русия, които бяха договорени през 2004 г.
Кремъл заплаши с отмъщение. Всичко това следва решението на Литва да повиши сигурността си около влаковете. Планирано е постоянно хеликоптерно присъствие над релсите. Кремъл обвини Литва, че блокира нейните граждани. Калининград е щабът на руския Балтийски флот и е домакин на някои от най-мощните му въоръжения, включително и хиперзвукови ракети.
Правителството казва, че просто е действало съгласно насоките на Европейската комисия. Външният министър на страната в понеделник обвини Кремъл в погрешно представяне на ситуацията. Върховният представител на ЕС по външните работи Жозеп Борел каза на пресконференция в Брюксел, че „Литва е невинна, но официалните лица ще проверят два пъти всички съответни споразумения".

Станете почитател на Класа