МВФ вижда значителни рискове за спад за растежа на американската икономика през 2022 г.

МВФ вижда значителни рискове за спад за растежа на американската икономика през 2022 г.
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    26.06.2022
  • Share:

Експертите на Международния валутен фонд (МВФ) смятат, че има значителни рискове за спад за американската икономика през тази и особено следващата година, каза управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева, представяйки годишния доклад за състоянието на американската икономика във Вашингтон.
„Виждаме много значителни рискове от влошаване [в американската икономика] тази година и особено следващата година", каза тя. Георгиева отбеляза, че според базовия сценарий, който се разглежда от МВФ, американската икономика едва ли ще избегне рецесия.
Високите цени на енергията крият рискове за световната икономика и също така влияят на темповете на нейното развитие, каза Георгиева.
„Там, където виждаме какви са най-големите рискове, разбира се са високите цени на енергията. Това е риск за американската икономика и за световната икономика като цяло. Не само защото влияе на инфлацията, но и защото има по-широки последици за перспективите за растеж. Когато разгледаме потенциала за известно изтегляне на доставките на петрол, това, разбира се, би могло да създаде и създава допълнителен натиск върху цените на петрола", каза ръководителят на МВФ.
„Ние виждаме необходимостта от политика, която да предотврати по-нататъшен натиск за повишаване на цените на петрола", каза тя. Георгиева добави, че много развиващи се страни са в много тежка ситуация при сегашните обстоятелства.
Георгиева каза, че е обсъдила с министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън колко е важно да се прилагат политики, които да помогнат за поддържането на този възходящ натиск върху цените на петрола под контрол, доколкото е възможно.
Управляващият директор на фонда също така подчерта, че ситуацията около храните в света през следващата година може да стане по-лоша от тази, не само заради случващото се в Украйна, но и поради липсата на реколта в редица страни.
МВФ смята за важно да се бори с инфлацията в САЩ, за да се укрепят перспективите за растеж в бъдеще, но необходимите действия на правителството могат да засегнат американските потребители в краткосрочен план, каза Георгиева.
„Искам да кажа нещо, което понякога остава необмислено и важното е да се борим с инфлацията днес. Това е основен приоритет, защото ако не осигурим ценова стабилност, това би било отрицателно за растежа защото доходите ще засегнат хората. Това ще засегне драстично семействата. Така че това е важна стъпка, която трябва да се направи. С течение на времето ще бъде от полза за глобалния растеж. Но известна болка, за да се стигне до този успех, може да бъде необходимата цена, която трябва да се плати, " каза тя.
В петък МВФ намали прогнозата си за растеж на американската икономика за 2022 г. с 0,8 процентни пункта до 2,9%. За 2023 г. МВФ понижи прогнозата си от 2,3% на 1,7% и сега очаква ръст от 0,8% през 2024 г. През октомври миналата година подобна прогноза на фонда за текущата година беше 5,2%.

Станете почитател на Класа