Що за оръжие е баражиращият дрон-камикадзе

Що за оръжие е баражиращият дрон-камикадзе
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    30.06.2022
  • Share:

Наскоро руска петролна рафинерия в Новошахтинск, Ростовска област, беше успешно атакувана от неизвестен дрон, който се вряза в инсталация за преработка на петрол и се взриви. Това предизвика пожар и изведе централата от експлоатация.

 

Като се има предвид планираната атака и наличието на експлозиви в дрона, това е било умишлено и професионално извършено високопрецизно нападение с дрон-камикадзе.

Оръжието е ново за света и никога не е използвано срещу промишлен обект, пише "УНИАН". И логично възниква въпросът доколко ефективни са дроновете камикадзе.

Баражиращи боеприпаси и дроновете-камикадзе

Тъй като баражиращи боеприпаси, или както често ги наричат дронове-камикадзе, дълго време са смятани за екзотични и специфични оръжия, те не са широко разпространени в света.

Пионер в тази област е Израел, който през 1982 г. използва първите безпилотни летателни апарати в началото на войната с Ливан, за да разгроми изключително наситената противовъздушна отбрана на противника без никакви жертви. 

Безпилотни летателни апарати са използвани за търсене на радарите на ливанската армия, имитирали са истински самолети и са насочвали високоточни боеприпаси.

След това в Израел си задават много логичен въпрос: възможно ли е да се създаде дрон, който сам да унищожава вражеските радари, и през 1989 г. се ражда баражиращият боеприпас IAI Harpy.

По същество това е обикновен безпилотен летателен апарат, който лети по определен маршрут, но е оборудван с пасивна радарна система за насочване и бойна глава.

По време на полет той "улавя" радиолокационното излъчване на вражеските радарни станции и ги поразява, като просто се врязва в тях и бойната глава се взривява.

С появата на евтините цифрови технологии и общата миниатюризация на електрониката дроновете започнаха да процъфтяват, а разходите за тях непрекъснато да намаляват.

И това доведе до факта, че загубата на самия дрон вече не е от решаващо значение, т.е. икономически изгодно е да се направи боеприпас от него.

Основната разлика между баражиращия боеприпас и ракетата например е, че той намира целта след изстрелването и се контролира от оператора до момента на удара.

Особености на дроновете-камикадзе

Това го и отличава от ракета например, при която данните за целта трябва да бъдат заложени предварително и тя вече ще я търси самостоятелно или просто ще нанесе удар по зададените координати.

Тоест, благодарение на баражиращия боеприпас, може да се навлезе в зоната на целта и да се извърши разузнаване в нея. Например операторът може да забележи цел с по-висок приоритет или да не успее да я открие и да започне да изследва друг район.

В същото време "системата за насочване" на баражиращия боеприпас не изисква скъпи глави за насочване, достатъчна е обикновена камера или най-много термовизионна камера.

Но подобен механизъм за насочване изисква постоянна комуникационна поддръжка с баражиращия боеприпас. Ако например една крилата ракета е автономна по време на бойна мисия, безпилотният летателен апарат губи тази възможност със загубата на комуникация.

Ето защо обхватът на управление на дрона-камикадзе е един от основните проблеми засега. По-голямата част от тях работят на разстояние не повече от няколко десетки километра. Това е причината те да са малко разпространени - тепърва откриват своята ниша на бойното поле.

Именно затова дроновете-камикадзе от малък клас, предназначени за унищожаване на бронирани превозни средства, досега са получили най-голямо разпространение. Например полският Warmate или израелският Orbiter.

Към същия клас принадлежи и американският Switchblade, чиято най-малка версия е предназначена за унищожаване на вражеска пехота. Както и турският Kargu, създаден на платформата на квадрокоптер и всъщност носещ насочена мина от типа МОН-50 или Claymore.

В същото време вече съществуват баражиращи боеприпаси, които могат да действат на разстояния от стотина километра. По-специално, израелските HERO от Uvision, най-големите от които имат обхват от над 100 км.

А нападението срещу рафинерията в Новошахтинск е първият случай, който показва, че дроновете-камикадзе могат да се превърнат в оръжие от много по-високо ниво, отколкото са в момента.

 

 

 

Станете почитател на Класа