Конгресът на САЩ обсъжда доктрина за ограничена ядрена война

Конгресът на САЩ обсъжда доктрина за ограничена ядрена война
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    02.07.2022
  • Share:

 Американски законодатели считат, че ядрената война не означава автоматично край на света. Конгресменът Джим Купър (демократ от Тенеси) наскоро предложи изменение в проекта на Камарата на представителите на Закона за националната отбрана за фискалната 2023 г., като 45 милиона долара бъдат предоставени за оборудване с изстрелвани от морето крилати ракети с ядрен заряд, макар администрацията на президента Джо Байдън да иска спиране на тази програма.

Специалисти по отбраната не казват публично колко мощни са изстрелваните от морето крилати ракети с ядрен заряд, но говорителят на Пентагона Оскар Сеара ги описа като „оръжия с нисък ефект“.

С този тип ракети армията на САЩ ще може да разполага с  със сравнително малка мощност, като целта е да бъдат възпрени Русия и Китай да използват собствените си ядрени оръжия с малка мощност, предполагайки, че Съединените щати няма да отговорят с много по-мощни стратегически оръжия.

„Разширяването на гъвкавите ядрени опции на САЩ сега, като се включат опции с ниска мощност, е важно за надеждното възпиране срещу регионална агресия“, според Прегледа на ядрената позиция от 2018г. (Официалното изявление на Пентагона за ядрената политика). „Това ще повиши ядрения праг и ще гарантира срещу схващането на потенциалните ни противници за възможно предимство в ограничена ядрена ескалация, с което използването на ядрено оръжие ще стане по-малко вероятно.“

Администрацията на Байдън продължава да стои зад решението си да отмени финансирането на изстрелвани от морето крилати ракети с ядрен заряд в предложения бюджет на Министерството на отбраната за фискалната 2023 г., каза говорител на Съвета за национална сигурност. Това решение се основава на констатациите в Прегледа на ядрената позиция за 2022 г., който доклад Пентагонът представи по-рано тази година, но все още не е публикувана некласифицирана версия на Прегледа, както и становищата от междуведомствената комуникация, ръководена от Министерството на отбраната.

Твърде рано е да се каже дали финансирането на този тип ракети ще бъде включено в окончателния вариант на Закона за национална отбрана, който вероятно ще бъде договорен от законодателите на конференция по-късно тази година. Дори ако 45-те милиона долара бъдат включени в окончателния закон, Комитетът по кредитите към Камарата на представителите не е предвидил никакви пари за този тип ракети в своя вариант на законопроекта, с който се финансира американската армия.

Все пак фактът, че пари за този тип ракети бяха включени във версията на последния законопроект на Камарата на представителите показва, че няколко законодатели смятат, че Съединените щати трябва да бъдат подготвени да водят ограничена ядрена война.След като се приема, че може да има такова нещо като „ограничена ядрена война“, логично е да се приеме, че САЩ считат за възможно да избегнат взаимно гарантирано унищожение, като използват срещу Русия или Китай ядрени оръжия със сравнително малка мощност.

Според Вик Г. Меркадо – пенсиониран контраадмирал от ВМС, който е служил като помощник-министър на отбраната, отговарящ за стратегията, плановете и възможностите от юли 2019 г. до януари 2021 г., целта на разполагането на този тип морски крилати ракети в арсенала на американската армия е да възпира противниците от извършване на ядрени атаки, а не да улесни воденето на ограничени ядрени конфликти.

„За мен всичко е свързано с възпирането“, каза Меркадо пред аналитичното издание Task & Purpose. „Нуждаем се от известен капацитет, за да може да запълним празнината във възпирането. Ако допуснем празнина, тогава сме изложени на риск.

Морската крилата ракета с ядрено оръжие има за цел да запълни тази празнина, като предостави на американската армия видовете оръжия, с които Русия вече разполага, уточни той.

„Ако възпирането се провали и те решат да използват оръжие с ниска мощност, тогава какъв е нашият избор: да го приемем или да продължим нагоре“, каза Меркадо. Ако искате да предотвратите това в бъдеще  как може да го предотвратите, ако нямате тази възможност?“

Нещо повече, експертите продължават да дебатират дали Съединените щати биха предприели пълномащабно отмъщение срещу какъвто и да е вид ядрена атака, дори и срещу такива, включващи оръжия с ниска мощност, каза той.

„Ако сте човекът, вземащ решенията, като например президентът, и някой пусне EMP [електромагнитен импулс] с ниска мощност или нещо подобно – тогава бихте ли унищожили цяла държава?“ казва Меркадо.

Когато се обсъждат каквито и да било пропуски във възпиращата доктрина на правителството на САЩ, струва си да се помни, че Съединените щати постоянно надценяваха ядрения капацитет на Съветския съюз през първите десетилетия на Студената война. През 50-те години на миналия век правителството на САЩ се опасяваше, че Съветите имат повече бомбардировачи от военновъздушните сили, но „предимството с бомбардировачите“ се оказа несъществуващо. В началото на 1958 г. бъдещият президент Джон Ф. Кенеди твърди, че Съветите имат повече ядрени ракети от Съединените щати, но „ракетното предимство“ също се оказва фантазия. Филмът „Д-р Стрейнджлав“ успешно пародира този тип мислене в сцена, в която военни съветници обсъждат необходимостта от подземни убежища срещу радиоактивни отпадъци преди ядрен апокалипсис и генерал от военновъздушните сили предупреждава: „Г-н Президент, не трябва да допускаме пролука в минната шахта!“

След това възниква въпросът каква точно възпираща стойност има ядрената ракета с морско изстрелване.

„Критиците твърдят, че възможностите, изтъквани от привържениците на внедряването на SLCM-N би понижило прага за ядрена употреба и биха увеличили вероятността от ядрена война“, според доклад от април на Изследователска служба на Конгреса. „Те твърдят, че като добавят тези мощности към ядрената си сила,Съединените щати биха възприели позиция на водене на война, вместо да следват доктрина, основана на възпиране.“

Крилатата ракета с морско изстрелване с ядрен заряд също може да се окаже излишна, тъй като военновъздушните сили разработват оръжие за противодействие с голям обсег, което може да бъде в състояние да носи бойни глави с мощност от пет до 150 килотона, каза Ханс М. Кристенсен, на Федерацията на американските учени – група с нестопанска цел, която се стреми да намали броя на ядрените оръжия в света.

Вероятно морската крилата ракета с ядрен заряд ще бъде оборудвана с бойни глави, осигуряващи подобна мощност, която може да бъде програмирана да експлодира както във въздуха, така и на земята, каза Кристенсен пред Task & Purpose.

Що се отнася до идеята, че ядрената война може да бъде ограничена до оръжия с ниска мощност, Кристенсен я нарече „опасна илюзия“.

„Няма причина да вярваме, че която и да е страна ще отстъпи след няколко детонации; ще се получи ескалация и стремеж да победи другата страна и да спечели“, каза Кристенсен. Сценариите за ограничени войни са създадени като тактически средства за постигане на определени военни цели, но са преекспонирани от теоретици и военни, които се опитват да ни убедят, че ядрените оръжия са по-приемливи.“

* Джеф Шогъл е старши репортер на Пентагона за изданието Task & Purpose.

 

 

 

Jeff Schogol*, Превод: д-р Радко Ханджиев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа