Разследват фирмата зад еко-селището на принц Чарлз в Шотландия

Разследват фирмата зад еко-селището на принц Чарлз в Шотландия
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    04.07.2022
  • Share:

Благотворителна организация потвърди, че разследва транзакции на компания за имоти, която очевидно е купила жилища в имение в Ейршър от дъщерно дружество на Фондацията на принца.
Компанията, Havisham Properties, се проверява внимателно за закупуването на 11 имота в комплекса Knockroon в Шотландия – първоначално придобит като част от земеделска земя от принц Чарлз, когато той купува близкото имение Dumfries House.
Домовете, за които се предполага, че са били купени между 2012 г. и 2017 г. за £1,7 милиона, първоначално са били планирани като екоселище, предназначено да привлече работни места и да съживи бившата миньорска общност.
Говорител на Службата на Шотландския благотворителен регулатор каза: „Можем да потвърдим, че работата на Havisham Group и сделките с имоти, свързани с разработката на Knockroon в Ayrshire, представляват част от цялостното ни разследване, работата по което продължава."
Това следва твърденията, публикувани в Sunday Times, че принц Чарлз е дал титла на бизнесмена и собственик на Havisham Properties, лорд Браунлоу, след като е приел милиони лири дарения от него.
Подпомагащият финансово торите, който през 2013 г. беше назначен за попечител на фондацията на принца, която управлява Dumfries House, помогна за спасяването на принц Чарлз от неуспешния проект за екоселище, след като само 31 от 770 жилища бяха построени поради липса на търсене. Беше съобщено, че принцът се надява проектът да помогне за изплащането на заема от £20 милиона, който е взел, за да купи Dumfries House.
През 2018 г., след като 58-годишният Браунлоу, както се твърди, е завършил закупуването на нежеланите имоти и се е отказал като попечител, принцът му оказал кралски почести в Бъкингамския дворец и го наградил с титлата Командор на Викторианския орден (CVO).
„Лорд Браунлоу беше назначен за CVO през 2018 г. като признание за ролята му на председател на благотворителната организация Prince's Foundation for Building Community", каза говорител на Prince's Foundation.
Това следва съобщенията, че принцът на Уелс вече няма да приема големи парични дарения за своите благотворителни организации, след като беше изправен пред критики заради твърденията, че лично е получил 3 милиона евро в брой от катарски шейх милиардер. Съобщава се, че парите са били предадени в малък куфар, сак и чанта за покупки на Fortnum & Mason.
Парите бяха предадени на благотворителния фонд на принца на Уелс от шейх Хамад бин Джасим бин Джабер ал-Тани, който беше министър-председател на Катар между 2007 и 2013 г.

Станете почитател на Класа