Осем загинаха, след като парче ледник се откъсна от италианска планина

Осем загинаха, след като парче ледник се откъсна от италианска планина
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    05.07.2022
  • Share:

Най-малко осем души загинаха, след като голямо парче алпийски ледник се откъсна и се свлече по планински склон в Италия. Ранените са транспортирани със самолет до няколко болници в регионите Трентино-Алто Адидже и Венето, според спасителните служби
Срутването в неделя следобед изпрати лед, сняг и скали върху туристи по популярна пътека за връх Мармолада, убивайки най-малко шестима и ранявайки девет, съобщиха властите, предупреждавайки, че броят на жертвите може да се увеличи.
Джанпаоло Ботачин, местен служител на гражданската защита, каза, че ситуацията се развива и че може би има 15 души в неизвестност. Спасителите проверяваха регистрационните табели на паркинга като част от проверките, за да определят колко хора може да са в неизвестност, процес, който можеше да отнеме часове, каза Уолтър Милан, говорител на Корпуса.
Продължаващото търсене на върха включва спасителни кучета и най-малко пет хеликоптера, но операцията беше спряна в неделя вечерта поради опасения, че още от ледника може да се откъсне.
Спасителният корпус каза, че туристите са били „ударени от отделянето на серак", използвайки термина за връх на ледник. Двама от ранените са в тежко състояние, се казва в съобщението.
Диспечерската служба SUEM (Servizio Urgenza Emergenza Medica), базирана в близкия регион Венето, каза, че 18 души, които са били над района, където се е ударил ледът, ще бъдат евакуирани от спасителния корпус. Лавината се е състояла от „сняг, лед и скали".
Мармолада, който е висок около 3300 метра (11 000 фута), е най-високият връх в източните Доломити. Алпийската спасителна служба каза в туит, че сегментът се е откъснал близо до Пунта Рока (Рок Пойнт), „по маршрута, който обикновено се използва за достигане на върха".
Не е ясно какво е причинило откъсването на ледения участък, но интензивната гореща вълна, обхванала Италия от края на юни, може да е фактор. Жегата е необичайна, като температурите през последните дни на върха са надхвърлили 10C. Това е изключителна жега за върха.
Експерти от италианския държавен изследователски център CNR казаха, че ледникът ще престане да съществува повече през следващите 25-30 години и голяма част от обема му вече е изчезнал.

Станете почитател на Класа