Си Дзинпин е заплашен от Covid по време на пътуването в Хонконг

Си Дзинпин е заплашен от Covid по време на пътуването в Хонконг
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    05.07.2022
  • Share:

Законодател от Хонконг, който се появи на групова снимка със Си Дзинпин по време на посещението си на територията, каза, че е дал положителен тест за Covid.
При първото си пътуване извън континентален Китай от началото на пандемията китайският президент остана за по-малко от 24 часа в Хонконг и се срещна само с хора, които са били под карантина.
Но Стив Хо, законодател от проправителствения Демократичен алианс за подобряване и прогрес на Хонконг, разкри в неделя, че е дал положителен тест за Covid, ден след като се срещна със Си.
Хо каза, че е дал отрицателен тест за Covid на 30 юни, когато той и други местни политици са се срещнали със Си. На кадри, публикувани от правителството на Хонконг, Хо беше видян да стои два реда зад Си, когато групата правеше снимки. Участниците бяха с маски.
По-късно на 1 юли Хо даде положителен тест и се въздържа от присъствие на събитията, отбелязващи 25-ата годишнина от прехода на Хонконг от британско към китайско управление през 1997 г.
Хонконг продължава да има близо 2000 нови случая на Covid на ден, но новият главен изпълнителен директор Джон Лий каза, че няма непосредствени планове за провеждане на универсално тестване.
Лий каза, че универсалното тестване трябва да се направи в началото или към края на епидемията. Засега смяташе, че тестването на близки контакти и хора, които са били в помещения с потвърдени случаи, е достатъчно. Той също така каза, че няма график за съкращаване на седемдневната входяща карантина в Хонконг.
Междувременно в Макао властите започнаха нов кръг от тестове за Covid в целия град вчера за неговите над 600 000 жители, докато властите се борят да овладеят най-лошото огнище, ударило най-големия хазартен център в света от началото на пандемията. Макао има само една държавна болница.
Всички несъществени държавни услуги са затворени, училищата, парковете, спортните и развлекателните съоръжения са затворени, а ресторантите могат да предоставят само храна за вкъщи. На казината е разрешено да останат отворени, но повечето служители са помолени да останат вкъщи, в съответствие с инструкциите към жителите на града. Правителството каза, че няма да затвори казината, за да защити работните места.
Строгите мерки идват, след като Макао бе до голяма степен свободен от Covid след избухването през октомври 2021 г.

Станете почитател на Класа