Марио Драги постави ултиматум на „Пет звезди“ със собственото си оттегляне

Марио Драги постави ултиматум на „Пет звезди“ със собственото си оттегляне
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    13.07.2022
  • Share:

Марио Драги заплаши, че няма да продължи да води италианското правителство, ако движението „Пет звезди“ напусне коалицията – знак за растящото нетърпение към постоянното боричкане между партиите, съобщава Bloomberg.

„За мен няма правителство без „Пет звезди“, каза Драги по време на пресконференция във вторник. „Няма правителство на Драги, което да е различно от сегашното“, допълни той.

Самият премиер е поставен пред растящ натиск от различни партии в широката коалиция, която иска от него смекчаване на реформите и евентуално смени в кабинета. В четвъртък той ще трябва да мине ключово изпитание в Сената с вот на доверие по спасителния пакет на кабинета за бизнеса и домакинствата, ударени от високите цени на енергоносителите.

Джузепе Конте, предшественикът на Драги, заплаши „Пет звезди“ – втората по големина партия в парламента – да бойкотира вота. Подкрепата от останалите големи партии, включително Демократическата партия и „Лига“, ще осигури на премиера спечелване на вота.

И все пак думите на Драги вдигат летвата за Конте, който ще рискува нова правителствена криза и дори възможни предсрочни избори, ако изпълни заканите си.

Драги направи изненадващо посещение на президента Серджо Матарела в понеделник, за да обсъди с него политическото напрежение и ще направи същото, ако Конте не участва във вота на доверие.

Дори и правителствена криза да бъде избегната тази седмица, Драги по всяка вероятност ще трябва да се изправи пред нови бунтове преди общите избори следващата година.

Засега обаче Конте е най-непосредствената заплаха, опитвайки се да вдъхне нова подкрепа за партията си. Пакетът помощи, който ще се гласува в четвъртък, включва и мерки за инсинератор на отпадъци в Рим, против който е неговата партия.

 

Елена Илиева

Станете почитател на Класа