„Портфейлът на Путин“ решава съдбата на германската икономика

„Портфейлът на Путин“ решава съдбата на германската икономика
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    13.07.2022
  • Share:

Една дата и едно име плашат Германия: 21 юли и Алексей Милер. Това е денят, който ще реши дали влиятелният шеф на „Газпром" ще затвори напълно газовото кранче на Германия, или не. От тази седмица по газопровода "Северен поток 1" не тече нищо, обявени са ремонтни дейности до 21 юли, а не само германското правителство открито се страхува, че и след това газ няма да потече. Това би довело до извънредна икономическа ситуация в страната и до нормиране на потреблението на газ. Вероятно ще се стигне до енергийно блокиране на икономиката - Германия и Европа ще бъдат заплашени от изпадане в дълбока рецесия. За Русия газът вече е явно оръжие в хибридната война срещу Запада. Москва може да си отмъсти за западните санкции, както и за оръжейните доставки за Украйна.

Сега всички погледи са насочени към 60-годишния Алексей Милер. Шефът на „Газпром" ръководи най-голямата газова компания в света с демонстративна сила от най-високия небостъргач в Европа - 462-метровата кула „Газпром" в Санкт Петербург. Той вече не крие, че провежда твърда руска външна политика и иска да наложи своите условия на Запада. На Международния икономически форум в Санкт Петербург Милер обяви: „Нашият продукт, нашите правила. Вече няма да играем по правила, които не сме създали“.

Една след друга страните биват наказвани от Милер със спиране на доставките, ако не се държат по политически изгоден начин. Износът на газ за Полша и България беше спрян в края на април, а за Нидерландия - в края на май. От средата на юни досега в Германия не е доставена дори половината от договорения газ, а от тази седмица в Австрия и Италия внезапно постъпва 70% по-малко от поръчаното количество.

Милер цинично обявява „енергийна стабилност за приятелите на Русия" и „преразпределение на световните енергийни ресурси". Дружелюбният Китай ще получава повече руски газ, а враждебната Западна Европа - по-малко, заплашва той открито. Шефът на „Газпром" осъзнава по съблазнителен начин своята силна позиция.

„Портфейлът на Путин“

Това не винаги е било така в живота му. „Той ще се обеси след месец", подиграва се предшественикът му на поста Рем Вяхирев, когато Путин го уволнява през 2001 г. и го заменя с Милер. По онова време 39-годишният Милер е неуверен, срамежлив мъж с тънки мустаци. „Той влезе в собствения си кабинет на петия етаж толкова несигурно, сякаш се страхуваше, че в следващия момент може да бъде прогонен", цитира Deutsche Presse-Agentur думи на служителите му.

Но Милер има зад гърба си не само могъщ кръстник в лицето на Владимир Путин. Той също така е закрилян от ленинградския кръг на КГБ с шефове на тайните служби, като Сергей Наришкин, Александър Бортников и Николай Патрушев. Милер ги познава още от първите дни на КГБ в Ленинград. Милер е твърд член на това братство на тайните служби - въпреки руско-германските си предци - още от хаотичните дни на падането на комунизма. В градската администрация на Санкт Петербург под управлението на тогавашния кмет Анатолий Собчак Путин ръководи отдела за външни отношения, а срамежливият му помощник се казва Алексей Милер. Путин е искал подкупи за всякакви лицензи и услуги, а Милер е трябвало да ги управлява. И до днес в Русия понякога го наричат „портфейла на Путин".

Путин цени Милер не само заради безусловната му лоялност и дискретност, но и заради интелигентността му, скрита зад всякаква припряност. Милър е мрачно интелигентният счетоводител на Путин. В тази си роля той се издига до един вид суперолигарх на Русия. След 20 години начело на „Газпром" и като близък съратник на Путин мнозина го смятат за втория по мощ човек в Русия. През 2013 г. списание Forbes го включи за първи път сред най-влиятелните хора в света.

„Газпром" формира почти пет процента от брутния вътрешен продукт на Русия. Компанията има достъп до една седма от световните запаси на газ. Но „Газпром" не само произвежда газ, а и работи в петролния бизнес и е монополист в руския тръбопроводен бизнес. Притежава също банка и най-голямата руска медийна група. През 2021 г. с приходи от 133,8 млрд. евро и с около 473 хил. служители „Газпром" генерира печалба от 27,4 млрд. евро.

Милер политизира бизнеса си до последните езикови подробности. В спортния канал Match TV той принуждава коментаторите да не използват английски термини. Вписал е повече от 100 думи в забранителния списък. Съответно термини, като Loser, Playoff, Coach, Performance, Derby, Restart и Shortlist, не могат да бъдат използвани в английския им вариант, а трябва да бъдат превеждани на руски. Журналистът Станислав Гридасов, който пръв публикува списъка в новинарския канал Telegram, заяви: „Добре известно е, че ръководителят на „Газпром" (...) е страстен борец за чистотата на руския език“. „Газпром Медия“ притежава 9 национални телевизионни канала, 29 специализирани канала, 10 радиостанции и 2 издателства.

Милер иска да продължи с доставките

Екипът около критика на Кремъл и хвърления в затвора опозиционен активист Алексей Навални е направил впечатляващ видеоклип за огромната власт и богатство, които Милер е натрупал. Разбулващото видео показва помпозното имение на Милер „Грийнфийлд" в предградие на Москва. Говори се, че показната сграда имитира Белия дом във Вашингтон и разполага с около 8500 кв.м жилищна площ, включително игрище за миниголф, домашно кино, железопътна линия, параклис и гардеробна само за кожени палта. Във видеото се твърди, че Милер притежава недвижими имоти на стойност около 750 милиона долара. Сред тях са вили и къщи в Сочи, хотели в Геленджик и имоти в Москва.

 

 

Бившият руски премиер Дмитрий Медведев (вляво) и Милер в офиса на "Газпром"

 

Публикуването на видеоклипа се превърна в голяма неприятност за Милер, който от години е по-скоро срамежлив по отношение на публичността. Империята му вече бе подложена на вътрешен стрес от началото на войната в Украйна. Борбата за власт, интригите и чистките се трупат, поредица от мистериозни смъртни случаи разтърсва корпорацията, а слуховете за нарастващото влияние на тайните служби стават все повече.

Затова и за Милер 21 юли се превръща в решаващ момент за неговата власт. Вътрешни източници съобщават, че той и неговият ръководен екип биха искали да възобновят изцяло доставките на газ за Германия - също и за да си осигурят доходоносния приток от важна чуждестранна валута от Германия и да не претърпят допълнителни щети от собствените си мерки за бойкот след санкциите. „Газпром“ разглеждал доставката на санкционираната газова турбина на Siemens Energy като „сигнал за желанието на Германия да си сътрудничи".

Ястребите в Кремъл дори отбелязват доставката на турбината като успех в областта на силовите политики - Германия демонстративно заобикаляла санкциите, наложени от Запада. Те искали да възнаградят това. „Ако турбината се появи след ремонта, това ще позволи увеличаване на обемите (на доставки на газ, б. ред.)", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Но трябва да признаем, че през последните седмици доверието към него се е сринало до неузнаваемост. Така че всички са в очакване на Милер и неговото решение на 21 юли.

По материали на DPA и N-ТV

 

Станете почитател на Класа