Отмяната на санкциите срещу Русия би довела по-ниски световни цени на енергията

Отмяната на санкциите срещу Русия би довела по-ниски световни цени на енергията
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    13.07.2022
  • Share:

Решението на "Газпром" временно да не изплаща дивиденти не означава, че тази практика ще продължи, каза руският финансов министър Антон Силуанов в интервю за "Ведомости".
"Временният отказ за изплащане на дивиденти не означава, че тази практика ще продължи и през следващите години. Акционерите трябва да разберат, че запазването на ресурсите за инвестиционно развитие, напротив, ще им даде повече възможности за получаване на добра доходност в бъдеще. Ръководихме се от тази логика. Що се отнася до другите държавни компании, включително петролния и газовия сектор, те ще изплатят рекордни дивиденти на акционерите тази година", каза министърът.
Силуанов каза, че решението на Русия да размрази средствата на нерезиденти ще зависи от действията на западните страни. "Нека отново да си припомним защо бяха въведени такива мерки. Западните държави блокираха средствата на нашите компании, златото на страната ни и валутните резерви са замразени. Следователно решението за размразяване на средствата на нерезиденти ще зависи от огледалните действия на западните държави", каза Силуанов.
Русия няма намерение да преминава към бартер във външната търговия, но ако компаниите се договорят за такива сделки, Министерството на финансите няма да се намесва, каза Силуанов. „Нямаме намерение да преминаваме към бартер, но ако нашите фирми се договорят за бартерни сделки чрез счетоводство в национална валута, няма да пречим на това", каза Силуанов.
Той отбеляза, че Министерството на финансите планира основно да прехвърли плащанията във външната търговия в рубли, доколкото е възможно, и подкрепя прехода към търговия с втечнен природен газ (LNG) за рубли. Премахването на ограниченията, наложени от Запада срещу Русия, ще доведе до спад на световните цени на енергийните ресурси и храните, каза руският финансов министър Антон Силуанов в интервю за Ведомости.
„Колко ще се задържат високите цени на енергията ще зависи от динамиката на световната икономика и от продължителността на ограниченията, наложени от западните страни", каза Силуанов.
Отговаряйки на въпроса дали премахването на ограниченията ще доведе до "охлаждане" на пазарите и намиране на баланс, той каза: "Разбира се. И това се отнася и за храните, и за енергийните ресурси, и за логистиката, т.е. всички онези стоки и услуги, които попадат под санкциите."
Според министъра, Русия печели от настоящата ситуация на световния енергиен пазар. "Ситуацията е положителна за Русия поради високите цени на енергията, но за останалата част от света ситуацията е доста мрачна. Такива високи цени на суровините са причинени от ограниченията, наложени от западните страни. Те искаха да накажат Русия, но наказаха себе си. Дори с отстъпки за Urals спрямо Brent получаваме добри приходи от петрол и газ. Простите закони на търсенето и предлагането работят", каза Силуанов.

Станете почитател на Класа