САЩ: Иран ще достави на Русия стотици бойни дронове

САЩ:  Иран ще достави на Русия стотици бойни дронове
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    13.07.2022
  • Share:

Иран планира да достави на Русия стотици оръжейни дронове за използване в Украйна, според високопоставен американски служител.
Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на Белия дом, каза, че информацията, получена от САЩ, подкрепя възгледите, че „тежките бомбардировки на Русия в Украйна, които консолидираха напредъка й в източната част на страната през последните седмици, идват на цената за поддържане на собствените си оръжия. Иранското правителство се готви да предостави на Русия до няколкостотин UAV [дрона], способни да носят оръжие, в ускорен срок", каза Съливан.
„Нашата информация допълнително показва, че Иран се готви да обучава руските сили да използват тези UAV, като първоначалните тренировъчни сесии са планирани да започнат най-скоро през юли."
Съливан каза, че все още не е ясно дали Иран е доставил някои от дроновете на Русия. Той отбеляза, че иранските безпилотни самолети са били използвани от бунтовниците хути в Йемен за атака срещу Саудитска Арабия.
Дроновете изиграха решаваща роля и от двете страни във войната в Украйна - от изстрелване на ракети от разстояние, пускане на малки бомби върху цели, до провеждане на разузнаване за артилерийски сили и сухопътни войски. Силите на Украйна постигнаха особен успех в използването на турските въоръжени бойни Bayraktar, а САЩ и други съюзници доставиха на Киев много видове по-малки дронове.
„От наша гледна точка ние ще продължим да изпълняваме нашата роля, за да помогнем за поддържането на ефективната защита на Украйна и да помогнем на украинците да покажат, че руските усилия да се опитат да заличат Украйна от картата не могат да успеят", каза Съливан.
Разкритието на Съливан идва в навечерието на посещението на президента Джо Байдън в Израел и Саудитска Арабия, където ядрената програма на Иран и злонамерените дейности в региона ще бъдат ключов предмет на дискусия.
Решението на САЩ да разкрият публично, че главният регионален съперник на двете страни е помагал за превъоръжаване на Русия идва, тъй като и Израел, и Саудитска Арабия се съпротивляваха да се присъединят към глобалните усилия да накажат Русия за нейното нахлуване в Украйна поради техните вътрешни интереси.
Смилащата офанзива на Русия в източната част на Украйна изглежда ще продължи, въпреки яростната украинска съпротива, окуражена от неотдавнашните доставки на артилерия от Запада, като украинската армия предупреждава, че руските войски вероятно планират да започнат някои от най-тежките си атаки досега в района на Донецк .

Станете почитател на Класа