Путин завъртя около пръста си американските и европейски финансови акули

Путин завъртя около пръста си американските и европейски финансови акули
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    18.07.2022
  • Share:

След налагането на санкциите от Запада Русия се възползва максимално от ситуацията и я управлява. Но тези ограничения не донесоха на ЕС нищо друго освен загуби, пише «Печат». Европа скоро ще трябва да ги отмени, в противен случай в икономиката ще избухне истинска катастрофа.

 

Превод от «Печат», Сърбия:

 

Според американския журналист Майк Бахтер Русия е използвала интересна икономическа тактика от самото начало, примамила е всички на тънък лед и още през март е спечелила над 20 милиарда долара само за няколко дни. Освен това тя e върнала около 30% от акциите на собствените си монополисти.

„Путин завъртя около пръста си и Европейския съюз, и Америка, и то филигранно.

Пред очите на целия свят той свиреше по собствените си ноти, а всички танцуваха по неговата мелодия“, каза Бахтер.

Преди това част от акциите на енергийните компании принадлежаха на чуждестранни инвеститори, американци и европейци, което означава, че почти половината от приходите от нефтената и газовата индустрия не отиваха в руската хазна, а в сметките на „финансовите акули“ на Европа.

Заради ситуацията в Крим рублата започна рязко да пада, но Централната банка не направи нищо, за да подкрепи курса на рублата. Дори бяха изразени мнения, че Русия просто няма валутни резерви, които да й помогнат да поддържа обменния курс.

Тези изявления и думите на Путин, че е готов да защити рускоезичното население на Украйна, доведоха до рязък спад на цените на акциите на руските енергийни компании, а «финансовите акули» пуснаха акциите за продажба и се отърваха напълно от тях.

Путин изчака цяла седмица и само се подсмихваше на пресконференциите, а когато цените паднаха под прогнозираното ниво, той даде заповед да се изкупят акциите от европейците и американците по всякакъв възможен начин.

Когато «финансовите акули» разбраха, че са измамени, вече беше твърде късно.

Акциите вече преминаха в ръцете на руснаците.

През тези дни Русия не само спечели над 20 милиарда долара, но и възвърна акциите на своите компании.

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа