NI: САЩ трябва да преминат от подкрепа на Украйна към сдържане на Китай

NI: САЩ трябва да преминат от подкрепа на Украйна към сдържане на Китай
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    18.07.2022
  • Share:

Конфликтът в Украйна не засяга пряко нито ключовите национални интереси на САЩ, нито геополитическия ланадшафт за тяхното насърчаване, заяви президентът на Американския институт за икономически изследвания, ветеран от войната в Афганистан Уилям Ръгер. Както пише в статия за The National Interest, Америка трябва да се ориентира към Китай като ключов стратегически съперник, да се откъсне от Европа и Близкия изток и да се обърне към вътрешните проблеми вместо към показния алтруизъм в чужбина.

 

Ветеранът от войната в Афганистан Уилям Ръгер, президент на Американския институт за икономически изследвания, е убеден, че някой вече трябва да каже на глас, че конфликтът в Украйна не засяга пряко нито основните национални интереси на САЩ, нито геополитическия ландшафт, за да го насърчава.

Както той пише в публикация за The National Interest, този конфликт не е причина да се изоставят отдавна назрелите промени в глобалната стратегия на САЩ в името на дългосрочния успех. Освен всичко останало, Америка трябва да се насочи към Китай като ключов стратегически съперник, да се откъсне от Европа и Близкия изток и да замени показния алтруизъм в чужбина с вътрешно обновяване, се отбелязва в изданието.

Въпреки това, както отбелязва авторът на материала, от украинския конфликт все още могат да бъдат извлечени важни уроци за бъдещата външна политика на САЩ, особено по отношение на баланса между настъпление и отбрана и разкритите възможности на Русия в областта на конвенционалните оръжия. Но изводите няма да са същите като тези, които могат да се чуят от външнополитическия истаблишмънт, който независимо какво се случва — успех или провал — ще се застъпва с нова сила за статуквото и господстващия ред.

„На обикновените американци може да им бъде простено погрешното убеждение, че Украйна заема централно място във външната политика на САЩ. Ако сте загрижени за събитията в Украйна, можете да сте сигурни, че за Съединените щати те означават много по-малко, отколкото може да изглежда, особено ако слушате само поетапните коментари на вашингтонските мандарини, които вдъхновяват американците, че те трябва да направят повече, но не отчитат произтичащите от това рискве, нито пълната липса на жизненоважни интереси“, пише Уилям Ругер.

Той отбелязва, че единственото потенциално предизвикателство за настоящия световен баланс е Китай. Следователно външната политика на САЩ трябва да се движи в същата посока, както преди избухването на военните действия в Украйна: към по-голям реализъм в международните дела и сдържаност в използването на военна сила. Съединените щати трябва да избягват нови ангажименти, когато е възможно, и да призовават съюзниците да се грижат за собствената си сигурност и да съсредоточат времето, усилията и ресурсите си върху вътрешните проблеми.

„Нашите западноевропейски съюзници са много по-богати от Русия и могат лесно да разположат мощни армии за сдържане и защита, дори ако Москва погълне цяла Украйна. Конфликтът не променя факта, че Русия е средно голяма страна, която е по-близо до Испания и Италия, отколкото до САЩ, Китай или дори Германия, които могат да трансформират икономическата мощ във военна сила“, заключава авторът на материала.

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа