Зеленски уволни шефа на шпионажа и главния прокурор на Украйна

Зеленски уволни шефа на шпионажа  и главния прокурор на Украйна
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    19.07.2022
  • Share:

Володимир Зеленски уволни ръководителя на мощната агенция за вътрешна сигурност на Украйна, СБУ, и главния държавен прокурор, цитирайки десетки случаи на сътрудничество с Русия от служители в техните агенции.
Внезапните уволнения в неделя на шефа на СБУ Иван Баканов, приятел от детството на Зеленски, и на главния прокурор Ирина Венедиктова, която изигра ключова роля в съдебното преследване на руски военни престъпления, бяха обявени в укази на уебсайта на президента.
В публикация в Telegram Зеленски каза, че е уволнил висшите служители, защото станало ясно, че много членове на техните агенции са си сътрудничили с Русия, проблем, който според него е засегнал и други агенции.
Той каза, че 651 случая на предполагаема държавна измяна и колаборационизъм са образувани срещу служители на прокуратурата и правоприлагащите органи и че повече от 60 служители от агенциите на Баканов и Венедиктова сега работят срещу Украйна в окупираните от Русия територии.
Големият брой случаи на държавна измяна разкрива огромното предизвикателство на руската инфилтрация, пред която е изправена Украйна, докато се бори с Москва в, както казва, битка за оцеляване.
„Подобен набор от престъпления срещу основите на националната сигурност на държавата поставя много сериозни въпроси пред съответните лидери. Всеки от тези въпроси ще получи подходящ отговор", каза Зеленски.
Остава неясно как южният, окупиран от Русия регион Херсон падна толкова бързо, за разлика от яростната съпротива около Киев, която принуди Русия в крайна сметка да се оттегли, за да се съсредоточи върху превземането на индустриалния център на Донбас на изток.

Станете почитател на Класа