Европа върви към «мегакриза» и крах

Европа върви към «мегакриза» и крах
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    20.07.2022
  • Share:

В Германия обясниха как ЕС се приближава към своя крах
Журналист Бонзе: Европа върви към «мегакриза» поради провалени политики и санкции

 

Провалът на вътрешната политика и антируските санкции доведоха Европейския съюз до „мегакриза“ с непредвидими последици, се казва в статия на германския журналист Ерик Бонсе в портала Telepolis.

Както отбелязва авторът, ситуацията в Европа е била напрегната много преди украинската криза да ескалира: ръст на инфлацията, прегряване на енергийния пазар, докато 27-те страни-членки на ЕС не можаха да се договорят за съвместни действия и дори Европейската централна банка (ЕЦБ) » зарови глава в пясъка».

„В същото време бяха въведени санкции срещу Русия, което доведе до колебания на пазара и още по-големи увеличения на цените. Но рисковете и страничните ефекти от санкциите на ЕС бяха пренебрегнати. Сега резултатът е очевиден. Това е ужасно“, пише Бонзе.

Европейската комисия очаква инфлацията в еврозоната тази година да достигне 7,6 процента, исторически връх, а европейската икономика да нарасне с 2,6 процента, което е по-малък резултат от последната прогноза от май. В същото време еврото струва малко повече от щатския долар, зад което се крие страха от рецесия в Европа, причинена от газовата криза, посочва Бонзе.

В същото време Европейската комисия изглежда напълно безпомощна в ситуацията «с отровната смес от газ и икономическа криза», счита журналистът.

В своя проект за газов план за извънредни ситуации главата на комисията Урсула фон дер Лайен и нейният екип не могат да измислят нищо по-добро от понижаване на температурата на отопление в офисите и обществените сгради до 19 градуса.

„Тук става въпрос за една провалена политика. ЕС се насочва към мега-кризата през есента с отворени очи. Тази криза вече не се ограничава до енергийните пазари. Тя също така засяга икономическата политика и паричния съюз – и по този начин в „ядрото“ на ЕС може би назрява колапс – еврокриза 2.0 с непредвидими последствия“, предупреждава авторът.

Последните събития в Италия дават представа за това, което може да се случи, пише авторът — оставката на премиера Марио Драги удари ЕС в неблагоприятен момент, Франция също е в треска, както Белгия и Холандия, а дори Германия, която е заплашена от » икономическо земетресение» вече не е огнище на стабилност.

«Но в Брюксел отказват да признаят назряващата криза. Няма признаци за промяна в политиката — напротив: Европейската комисия вече подготвя седмия пакет от санкции срещу Русия. Поне този път Брюксел изкара енергийния сектор извън скобите. Но това е кратка почивка — все още е на дневен ред пълното енергийно ембарго. Що се отнася до газа, това е само въпрос на време», обобщава Бонзе.

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа