Все повече развиващи се страни подкрепят Путин за Украйна

Все повече развиващи се страни подкрепят Путин за Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    20.07.2022
  • Share:

Хонконгското издание пише, че заради конфликта между Русия и Украйна САЩ и НАТО подкопават интересите на развиващите се страни и третия свят, като им носят все повече икономически и социални проблеми. Авторът споменава колапса на икономиката на Шри Ланка, провокиран от Запада.

 

Превод от South China Morning Post, Хонконг:

 

Не само, че Путин не е повсеместно осъждан за Украйна, но сред неговите поддръжници нараства броят на онези, които са най-засегнати от продоволствената и енергийна криза.

С помощта на добре поднесена пропаганда Путин умело обвини западните санкции за увеличаването на световната бедност, твърдение, подсилено от собственото пълно презрение на Запада към страните, които в момента изпитват най-големите икономически проблеми.

От началото на руската спецоперация в Украйна има рязка и почти цивилизационна пропаст между Запада и останалия свят.

Конфликтът в Украйна даде на НАТО, преди това разкъсван от амбициите и нахакаността на Доналд Тръмп, формата на обединяваща цел и готовност за по-широко трансатлантическо партньорство.

На силно рекламираната среща на върха на НАТО в Мадрид миналия месец президентът на САЩ Джо Байдън приветства „ясното послание“ от своите съюзници, че „НАТО е силно и обединено“ срещу Русия.

Но този призив намери малък или никакъв отговор в другите части на света.

През последните седмици и месеци руският президент Владимир Путин, който далеч не беше изолиран, поддържаше контакт чрез различни канали, включително с индонезийския президент Джоко Видодо, наскоро сваления президент на Шри Ланка Готабая Раджапакса и сенегалския президент Маки Сал, който също е председател на Африкански съюз.

На срещата на Г-20 в Бали миналата седмица Западът явно избягваше руския външен министър Сергей Лавров.

Но въпреки това руският министър бе уловен да води задушевни разговори с колеги от Китай, Индия, Индонезия, Бразилия, Турция и Аржентина.

Вашингтон и неговите съюзници се надяват, че отчаянието и гнева от кризата може в крайна сметка да обърнат развиващия се свят срещу Русия.

Досега обаче Путин, напротив, успя да превърне тази световна криза в свой мощен дипломатически лост.

Използвайки пропаганда в социалните медии и скритото, но силно недоволство на развиващите се страни от западната хегемония, Русия обвини западните санкции за икономическите проблеми, които погълнаха голяма част от света.

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа