Опитът да вербуват руски пилоти се превърна в позор за Украйна

Опитът да вербуват руски пилоти се превърна в позор за Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    27.07.2022
  • Share:

Украинските спецслужби сериозно се опозориха, опитвайки се да вербуват пилоти от руските ВКС. Това мнение изрази военният наблюдател на «Комсомолская правда», полковникът от оставка Виктор Баранец.

 

 

Служители на СБУ и военното разузнаване на Украйна са искали да отвлекат руски Су-24, Су-34 или Ту-22М3, съобщи руската ФСБ. За да направят това, специалисти от украинските специални служби се опитали да вербуват пилоти от руските въздушно-космически сили. След като се свързали с руските военни чрез месинджъри и мобилни комуникации, украинците започнали да им предлагат един милион долара за самолет, помощ за извеждане на семейства в ЕС и паспорт от една от европейските държави.

В резултат на това Киев разкри на Русия разположението на системите за противовъздушна отбрана и летищата на Украйна.

Военният наблюдател на «Комсомолская правда», полковникът в оставка Виктор Баранец, заяви, че Украйна е започнала операция за набиране на руски пилоти не за да получи самолет.

В Киев искали да организират грандиозна PR кампания с история за пилот от руските въздушно-космически сили, който уж премина на страната на Киев.

В крайна сметка обаче украинските специални служби само се опозорили.

„За да вербуваш военен, трябва да говориш с него. А къде да направиш това? Нашите пилоти, например, сега не се плацикат в Черно море, а служат, контраразузнаването ги наблюдава. Хванаха ли пилоти някъде извън гарнизона? Не, опитаха се да ги вербуват по телефона!

Това е невероятно примитивно.

Това говори за ужасен спад в професионалното ниво на украинските специални служби.

Що за идиот трябва да си, за да започнеш подобна операция и да извършиш вербуване чрез кореспонденция или по телефона“, чуди се полковникът.

Баранец добави, че съдейки по начина, по който действат понастоящем украинските специални служби, нещата вървят към много зле.

„Украинското разузнаване не само беше опозорено от примитивността на действията си, но и го съблякохме до голо, като момиче, след като получихме информация за военните съоръжения на Въоръжените сили на Украйна“, отбеляза експертът на „Комсомолская правда“.

Полковникът в оставка отдаде дължимото на руските пилоти, които са работили в съответствие с инструкциите, получавайки съобщения от украинското разузнаване.

Нито един от тях не се поддаде на провокациите на Киев, каза Виктор Баранец.

Военният наблюдател на «Комсомолская правда» изрази увереност, че всеки опит на Украйна да вербува руски военни, служители или дори граждани е обречен на провал.

Според него Русия познава украинското разузнаване толкова добре, че това позволява на Москва по един или друг начин да контролира действията на киевската страна.

„Благодарение на руското военно разузнаване ние познаваме целия персонал на украинските разузнавателни служби и тези, които работят с тях. Познаваме дори тези хора, които им сътрудничат на руска територия. Също така не трябва да забравяме, че много действащи и уволнени служители на украинските специални служби работят за нас“, припомни той.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа