Таен доклад вади корупцията с газа

Таен доклад вади корупцията с газа
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    27.07.2022
  • Share:

Временната парламентарна комисия разкрива множество нарушения

 

Таен доклад вади корупцията с газа

 

 

Подписвани са договори с фирми, предлагащи по-високи цени, установяват депутатите

Дружества са разполагали с предварителна информация

След самоволното решение на българското правителство да спре доставките на газ от “Газпром Експорт” на 13 април, “Булгаргаз” ЕАД пристъпва към избор на определени търговци и посредници по непрозрачен начин, при неясни правила и критерии, като само до ограничен кръг търговци на природен газ са изпратени покани. Това са констатациите, които е направила след разглеждането на огромен обем от документи и кореспонденция с търговци на газ временната парламентарна комисия за проверка на обстоятелствата, довели до спиране на природния газ от “Газпром Експорт” и проведената процедура за избор на алтернативни доставчици от “Булгаргаз” ЕАД. “Последвалите спешни търгове за газ миришат на корупция”, категорични бяха пред “Труд” енергийни експерти, запознати с хронологията на осигуряване на спешните доставки. В самия Доклад на парламентарната комисия е казано следното: “Констатирани са множество нарушения и при класирането и избора на компаниите, с които да бъдат подписани договори за доставка”.

В документа, с който редакцията на “Труд” разполага, са дадени и конкретни примери. Първият от тях е с офертата на гръцката фирма ДЕПА за доставки през месец май 2022 г. е получена след изтичане на срока, поставен от “Булгаргаз” ЕАД, а именно — 11:00 ч. На 27.04.2022 г., не е “твърда” или обвързваща ДЕПА оферта, а е “индикативна” и е под условие на доставка “възможност на газопреносните мрежи на Гърция и България”, което включва както прекъсване на доставките от “Газпром експорт” към Гърция, така и неналичие на свободен капацитет за пренос поради пренатоварване на потока от Гърция към България. В Доклада на комисията се казва: “Въпреки това офертата е класирана на първо място и е подписан договор с ДЕПА.

Същевременно получената в поставения срок оферта на “Елпедисон” е дисквалифицирана поради наличие на едно единствено условие за конкретен форсмажор — прекъсване на доставките от Русия към Гърция, въпреки че дружеството предлага с 2 евро по-ниска цена от класираното на трето място Митилинеос, чиято оферта също като на ДЕПА е получена след изтичане на посочения от Булгаргаз срок (11:00 часа на 27.04.2022 г.)”.

Примерът с въпросния търг на 27 април продължава с още по-любопитна подробност: “Класираното на второ място МЕТ България дружество пък има различен поставен от Булгаргаз ЕАД краен срок за предоставяне на оферта (13:00 часа на 29.04.2022 г.) и дружеството е поканено за участие за доставки за месец май 2022 година чак на 28.04.2022 г. след като са получени офертите от останалите поканени фирми”. МЕТ са поканени да предложат до 5 000 MWh/ден, но се подписва договор за 30 000 MWh/ден за доставка през месец май 2022 година”.

Енергийните експерти от временната парламентарна комисия обръщат внимание и на друг важен детайл: “Офертата на Мет за 30 000 MWh/ден е получена според предоставените от “Булгаргаз” ЕАД имейли на 27.04.2022 в 11:57 часа”.

Следва и заключението в Доклада: “Това не само буди недоумение, но най-малкото означава, че без да са били поканени към същия момент, са разполагали с информация за конкретните нужди на “Булгаргаз” и навярно е съществувала уговорка за доставката на най-голямото предоставено количество природен газ от посредник при така проведените процедури за избор”.

Народните представители са обърнали сериозно внимание и на друг договор с разлика в цените от близо 8 евро: “Подписан е договор с фирма “Акспо” при цена €109/MWh, при некласирана оферта на Елпедисон (€101.69/MWh), също и на “Енергико” ЕООД, предлагащо по-голямо количество и по-ниска цена €104.44/MWh, и при некласирана оферта от фирма “Мотор Ойл” на цена €106.185/MWh”.

“Фирма DXT е дисквалифицирана, въпреки че е подала обвързваща оферта, поради наличието на условие за форсмажор в офертата, докато ДЕПА е класирана на първо място въпреки наличие на много по-мащабно условие за доставка, включващо и това на DXT”, онагледяват ситуацията с търговете депутатите, разглеждайки документацията, предоставена от “Булгаргаз” ЕАД.

Подписан е и договор с фирма “ОМВ Петром” също на по-висока цена (€105.69/MWh) от предложените от “Елпедисон” и “Енергико” ЕООД цени. Цената на “ОМВ Петром” е по-висока и от предложената от DXT за същия период, става ясно от Доклада на временната парламентарна комисия.

 

 

Труд

Станете почитател на Класа