Съдът на ЕС отхвърли жалбата срещу спирането на френската версия на ТВ "Русия днес"

Съдът на ЕС отхвърли жалбата срещу спирането на френската версия на ТВ "Русия днес"
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    28.07.2022
  • Share:

Съдът отхвърля мотива, че това временно прекъсване нарушава свободата на словото и посочва, че "ограниченията на свободното изразяване на РТ "Франс" са пропорционални и необходими, за да се спре пропагандата в полза на военната агресия в Украйна

 

 

Съдът на ЕС отхвърли жалбата на телевизия РТ Франс /бившата "Русия днес"-Russia Today/ да се анулира прекъсването на нейното излъчване във Франция. Решението за закриването на телевизионната компания бе прието от Съвета на Евросъюза в рамките на санкциите на Общността заради войната на Русия в Украйна, припомня БНР.

Европейските магистрати отхвърлят мотива на медията, че това временно прекъсване поставя под въпрос свободата на словото и посочват, че "ограниченията на свободното изразяване на РТ "Франс" са пропорционални и необходими, за да се спре пропагандата в полза на военната агресия в Украйна от Руската федерация, която се разпространява от телевизията и интернет от една медия, изцяло финансирана от руската държава" .

Агенция "Спутник" и "Русия днес"-RT, в т.ч. и нейната френска версия, бяха забранени в ЕС от 2 март както по кабел, така и по интернет.

Във Франция случаят е особен, тъй като след спирането на "Русия днес" в Германия в края на 2021 година, тя остана единствената страна-членка, която подслонява неин филиал.

Станете почитател на Класа