The Conversation: Америка вече не е в състояние да бъде свръхдържава

The Conversation: Америка вече не е в състояние да бъде свръхдържава
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    28.07.2022
  • Share:

Единствената свръхдържава — САЩ — отдавна не може да направи това, което заплашва, пише австралийският портал The Conversation. Ако БВП на САЩ през 1960 г. е бил почти половината (46,7%) от БВП на останалата част от света, то към 2020 г. той стана по-малко от една трета (30,8%).

 

«Не приемам второ място за Съединени американски щати», това изявление, направено от Барак Обама през януари 2010 г., описва цялата концепция на действията на Вашингтон в обозримо бъдеще.

Но между желанията и възможностите на Вашингтон вече има значителни противоречия.

От десетилетия Съединените щати са в относителен упадък, изправени пред перспективата някой ден да бъдат изпреварени от друга сила. Основният проблем на САЩ обаче не е дори в собствената им рецесия, а в неравномерния възход на отделни региони и щати.

С изключение на няколко кратки рецесии, Съединените щати никога не са спирали да растат. От 50-те години на миналия век обаче те нарастват с много по-бавен темп от повечето други страни по света, като по този начин изпадат в относителен упадък.

Между 1960 г. и 2020 г. реалният БВП на страната е нараснал пет пъти и половина, но през същия период БВП на останалия свят е добавил цели осем и половина: по този начин икономиките на конкурентите се издигат нагоре с по-бързо темпо.

Това е още по-забележимо в сравнение с Поднебесната.

През периода, когато икономиката на САЩ се увеличи пет и половина пъти, китайската се уверличи 92 пъти, пише изданието.

През 1960 г. икономиката на САЩ е еквивалентна на 22 китайски икономики; и към 2020 г. тя стигна само до разлика в рамките на 1,3.

В контекста на рязкото забавяне на растежа на втората по големина икономика в света (Япония) и изчезването на Съветския съюз, относителният спад на БВП на САЩ беше заменен от обратна тенденция, макар и кратка.

След това започва период на опиянение на САЩ от статута на „единствената свръхдържава“ в „еднополюсния свят“.

Американците считат, че могат да променят света по свой образ и подобие, въпреки факта, че вече нямат сили за да го направят, а новите състезатели започнаха да показват мускули.

В статията се отбелязва също, че именно Америка е виновник за настоящата ситуация в Украйна, защото е започнала да премества влиянието си на изток под формата на разширяването на НАТО.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа