Телевизионният дебат между Тръс и Сунак бе отменен, след като водещата припадна

Телевизионният дебат между Тръс и Сунак бе отменен, след като водещата припадна
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    28.07.2022
  • Share:

Вторият телевизионен дебат между кандидатите за лидерство на Консервативната партия Лиз Тръс и Риши Сунак беше драматично прекратен, след като водещата Кейт Маккан припадна, прекъсвайки ожесточения сблъсък относно финансирането на NHS (МЗ) и намаляването на данъците.
Двамата кандидати обсъдиха плановете си, включително намаляване на броя на мениджърите на NHS и въвеждане на нова технология. Но планираният едночасов дебат беше спрян почти на средата, след като Маккан припадна извън кадър, докато Тръс говореше.
Зрителите чуха силен трясък, като Тръс изглеждаше шокирана и държеше ръцете си на лицето си. Тя тръгна към мястото, където Маккан беше застанала, преди видеото да бъде прекъснато. Дебатът не беше подновен.
Телевизията каза по-късно, че „Маккан, нашият политически редактор, е припаднала в ефир тази вечер и въпреки че е добре, медицинският съвет е да не продължаваме с дебата".
Тръс, която социологическо проучване предполага, че е пред Сунак при гласуването на членовете на Консервативната партия за намиране на заместник на Борис Джонсън, повтори атаките си срещу решението на Сунак да увеличи националното осигуряване, за да финансира наваксването на Covid за NHS и социалните грижи, една от най-големите разделителни линии между двамата.
„Това, което се случи, е, че данъкът беше увеличен за семействата чрез национално осигуряване, така че те трябва да плащат повече пари на Министерството на финансите", каза Тръс, отговаряйки на въпроса на член на публиката относно разходите за живот.
„Наистина смятам, че е морално погрешно в този момент, когато семействата се борят да плащат за храна, че сме наложили данъци на обикновените хора, когато казахме, че няма да го направим в нашия манифест и когато не трябваше да го правим."
Сунак отговори, като отново критикува предложението на Тръс за забавяне на изплащането на някои дългове, натрупани по време на Covid, което според нея би позволило същото увеличение на разходите за NHS и социални грижи без повишаване на данъците.
„Това, което е морално погрешно, е да искаме нашите деца и внуци да поемат товара на сметките, които не сме готови да покрием", каза бившият канцлер.
Избирайки да увеличи националната застраховка, за да плати за NHS, Сунак каза, че е взел „смело решение да получи подкрепата, от която се нуждае. Не беше лесно за мен да го направя, получих много критики за това, но вярвам, че това беше правилното нещо, защото не мисля, че можем да имаме NHS, приоритет номер едно за обществена услуга в страната, който е недостатъчно финансиран и не е в състояние да осигури грижите, от които се нуждае." Тръс, която каза, че се е противопоставила на повишаването на данъците в кабинета, каза, че NHS може да спести пари с по-малко „насочване и микроуправление на хората на първа линия". Запитана от от зрител от Бирмингам, Джон Хюз, който каза, че разчита на помощ от благотворителна организация, за лечение от рак, Тръс каза: „Това, което искам да видя, е по-малко нива на управление в Националната здравна служба и по-малко централно управление , защото просто не мисля, че хората могат да седят там в Уайтхол и да ръководят всичко, което се случва в местните общности в нашата страна."
Сунак каза, че иска здравната служба да използва по-добре технологиите и да пусне „хирургически центрове", за да намали натрупаните лечения.
Тръс каза, че като министър-председател тя ще „вложи повече пари във физическата структура" на NHS. „Страхувам се, че някои от нашите болници се разпадат. Болницата „Кралица Елизабет" в Кингс Лин, близо до мен – части от болницата се държат на кокили. Това не е достатъчно добро за пациентите в NHS."
Построената от бетон болница „Кралица Елизабет" разполага с 1500 подпори, поддържащи покрива на място, като пациентите и персоналът казват, че могат да чуят как структурата се напуква и скърца.

Станете почитател на Класа