Дългогодишен съветник на Виктор Орбан подаде оставка заради „чисто нацистка реч“

Дългогодишен съветник на Виктор Орбан подаде оставка заради „чисто нацистка реч“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    28.07.2022
  • Share:

Дългогодишен съветник на Виктор Орбан подаде оставка в знак на протест срещу „чисто нацистка реч, достойна за Гьобелс", произнесена от унгарския премиер.
Жужа Хегедуш, една от най-дълго управлявалите съветници на Орбан, познава премиера от 2002 г. и описва отношенията си с него като приятелски. Въпреки това в писмото си за напускане – публикувано от унгарския информационен бюлетин hvg.hu във вторник – тя каза, че й става все по-неудобно от „нелибералния завой" на Орбан през последните години.
Орбан превърна антимиграционната реторика в ключова част от политическата си платформа от 2015 г. насам и често използва крайнодесен език, но речта му в събота – в която се обяви против „смесването на расите" – беше крайна дори по неговите стандарти. В речта Орбан каза, че смесването между европейците е приемливо, но смесването на европейците с неевропейците създава хора от „смесена раса. Ние сме готови да се смесим помежду си, но не искаме да станем хора от смесена раса. Страните, в които това се смята за приемливо, вече не са нации", каза Орбан.
Хегедуш каза, че отдавна е защитавала премиера от обвинения в антисемитизъм, но смята, че последната му реч е незащитима. „Искрено съжалявам, че такава позорна позиция ме принуди да прекъсна връзката ни", написа тя.
Кабинетът на Орбан публикува неговия отговор до Хегедуш, в който той приема нейната оставка, но отрича да е расист. „Не може да ме обвините в расизъм след 20 години съвместна работа. Вие знаете по-добре от всеки друг, че в Унгария моето правителство следва политика на нулева толерантност към антисемитизма и расизма",
Речта на Орбан, изнесена на събитие в Бейле Тушнад, Румъния, където той традиционно прави годишна основна реч, предизвика незабавна реакция в Унгария и в чужбина.
Подобна критика не е нищо ново и Орбан процъфтява в представянето си като борец срещу така наречената политическа коректност и европейските либерални елити. Въпреки това оставките по принципни въпроси от неговия вътрешен кръг са изключително редки и показват, че дори сред някои части на десницата има безпокойство от това как се развива неговата реторика относно расата.
Следващата седмица Орбан трябва да пътува до Далас, където ще открие CPAC Texas, събиране на американските консерватори. Орбан причислява бившия президент на САЩ Доналд Тръмп сред многото си почитатели от американската десница.

Станете почитател на Класа