САЩ: Проблемите с доставките на газ могат да подкопаят единството на ЕС срещу Русия

САЩ: Проблемите с доставките на газ могат да подкопаят единството на ЕС срещу Русия
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    28.07.2022
  • Share:

Администрацията на американския президент Джо Байдън се опасява, че недостигът на газ, причинен от намаляващите доставки от Русия, може да подкопае единството на Европейския съюз срещу Москва, съобщи CNN, позовавайки се на американски служители.
Според един от източниците координаторът на президента на САЩ за глобалната енергетика Амос Хохщайн е отпътувал за Париж и Брюксел, за да обсъди американско-европейското планиране за извънредни ситуации в случай на недостиг на газ през зимата.
„Въздействието върху Европа може да се върне като бумеранг обратно към САЩ, повишавайки цените на природния газ и електроенергията. Това ще бъде и голямо изпитание за европейската устойчивост и единство срещу Русия.", съобщи CNN, позовавайки се на неназован американски служител.
Тази седмица Вашингтон също възнамерява да обсъди с Европа начини за увеличаване на производството на ядрена енергия. По-конкретно, Съединените щати се надяват да убедят германското правителство да отложи плановете си за постепенно преустановяване на използването на ядрена енергия и да удължи експлоатацията на своите три атомни електроцентрали.
В понеделник руският енергиен гигант Газпром обяви, че трябва да спре работата на друга турбина, произведена от Сименс, тъй като е достигнала точката на основен ремонт. Това ще доведе до намаляване на капацитета на компресорна станция "Портовая" почти наполовина - от 67 на 33 милиона кубически метра на ден. За това предупреди миналата седмица руският президент Владимир Путин.
Газопроводът „Северен поток" работи само с 40% капацитет (67 милиона кубически метра на ден) от средата на юни поради забавено връщане на турбина на Siemens, изпратена за ремонт в Канада. След многобройни искания от страна на Германия, Канада се съгласи да върне ремонтираната турбина на 9 юли. Газпром обаче казва, че все още има нерешени въпроси относно санкциите на ЕС и Обединеното кралство, които трябва да бъдат решени, преди турбината да може да бъде изпратена и инсталирана в Русия и други турбини да могат да бъдат изпратени за ремонт.
Европейската комисия твърди, че санкциите на ЕС срещу Русия не обхващат оборудването за транзит на газ.

Станете почитател на Класа