Русия ще напусне проекта за МКС след 2024 г

Русия ще напусне проекта за МКС след 2024 г
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    28.07.2022
  • Share:

Русия ще напусне проекта за Международна космическа станция (МКС) след 2024 г., когато ще се съсредоточи върху създаването на национална орбитална станция, каза ръководителят на Роскосмос Юрий Борисов на среща с руския президент Владимир Путин във вторник.
Шефът на Роскосмос подчерта, че Русия няма да участва в работата на МКС. „Категорично ще изпълним всичките си задължения към нашите партньори, но решението да се оттеглим от тази станция след 2024 г. е взето", каза Борисов. В края на април предишният главен изпълнителен директор на Роскосмос Дмитрий Рогозин заяви, че Москва вече е определила сроковете за участие в проекта.
Роскосмос многократно е поставял под съмнение осъществимостта на удължаването на проекта до 2030 г., за което американската страна настоява. Рогозин специално посочи, че без поддръжка работата на станцията ще стане опасна за екипажите, а ремонтът ще изисква "колосални пари". Той също така отбеляза западните санкции срещу руската космическа индустрия и него лично. Тогава той директно обвърза сроковете за сътрудничество по МКС с премахването на санкциите.
Москва засега ще продължи да изпълнява задълженията си и ще изпраща екипажи на МКС. На 14 юли Роскосмос и НАСА подписаха споразумение за полети със смяна на местата. Според него руснаците ще извършат три полета на борда на космическия кораб Crew Dragon, като рускинята Анна Кикина ще се качи на първия полет тази есен.
Съдбата на станцията след 2024 г. все още е неясна. По-рано Рогозин предупреди, че оттеглянето от сътрудничество може да доведе до неконтролирано излизане на МКС от орбитата, тъй като корекцията на орбитата се извършва изключително от двигателите на руския товарен космически кораб „Прогрес".
До 2024 г. Русия ще започне разработването на Руска орбитална сервизна станция (ROSS). Според Борисов това ще стане основен приоритет на руската пилотирана космонавтика.
Решението за създаване на собствен орбитален аванпост на Русия беше взето през 2021 г., а през май 2022 г. Роскосмос подписа договор с руската космическа ракетно-космическа корпорация „Енергия" за направата на първия основен модул за станцията.

Станете почитател на Класа