Нова Зеландия с първия в света опит да създаде поколение без тютюнев дим

Нова Зеландия с първия в света опит да създаде поколение без тютюнев дим
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    28.07.2022
  • Share:

Новозеландските законодатели се зарекоха да разбият „отвратителната и странна власт на цигарените компании", като въведоха първото в света законодателство, което ще попречи на следващото поколение изобщо да може да купува законно цигари.
Във вторник правителството прие своите нови закони, за да се опита да създаде поколение без тютюнев дим, като въведе постоянно нарастваща възраст за закупуване, така че тийнейджърите никога да не могат законно да купуват цигари. Новите мерки, които бяха обсъдени в парламента, се смятат за първи в света - и привлякоха смесица от похвали за иновациите и опасения относно неизпитания им характер. Освен променящата се възраст за пушене, те драстично ще намалят никотина в цигарите и ще ги принудят да се продават само в специализирани магазини за тютюн, а не в квартални магазини и супермаркети.
„В продължение на десетилетия сме позволявали на тютюневите компании да запазят пазарния си дял, като правят своя смъртоносен продукт все по-пристрастяващ. Това е отвратително и е странно. Имаме повече регулации в тази страна за безопасността на продажбата на сандвич, отколкото на цигара. Нашият приоритет при внасянето на този законопроект е да защитим това, което е ценно: нашите хора, нашите семейства, нашите общности", каза помощник-министърът на здравеопазването Айеша Веррал, докато представяше закона на първо четене.
Законопроектът е на първо четене и имаше почти универсална междупартийна подкрепа, за да премине през комисия към следващият етап от законодателния процес, където депутатите изслушват мненията на експерти и обществеността. Очаква се законът да влезе в сила през 2023 г. Правилата са насочени само към тютюневите изделия, а изпаряването (електронните цигари) ще остане законно.
Партията на Зелените също подкрепи приемането на законопроекта в избраната комисия, но изрази опасения относно наказателната забрана, която тласка индустрията в нелегалност. „Зелените имат някои сериозни опасения относно потенциала за нов вид наказателна забрана. Доколкото разбирам, деникотинизацията не е тествана никъде и следователно ще се нуждае от сериозно, здраво разритване". каза депутат Клое Суорбрик
Партията на либертарианския акт беше единствената партия, която се противопостави на законопроекта на първо четене.

Станете почитател на Класа