Отворено писмо до света от младежки активисти в инициативата End Fossil: Occupy!

Отворено писмо до света от младежки активисти в инициативата End Fossil: Occupy!
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    28.07.2022
  • Share:

„Защо окупираме? Не защото не обичаме да учим, а защото това, което сме научили, вече показва ясно, че без драматично прекъсване на тази система не можем да осигурим годна за живеене планета за нашето настояще и бъдеще.
Защо окупираме? Защото вече сме демонстрирали. Пускахме петиции. Писали сме отворени писма. Имахме срещи с правителства, бордове и комисии. Напълнихме площади, улици и булеварди с хиляди заедно с милиони хора на континенти по цялата земя. Ние крещяхме с целите си дробове. Някои от нас дори са участвали в блокади. И точно когато изглеждаше, че семето за дълбока и радикална социална трансформация пуска корени в разгара на масивните климатични мобилизации през 2019 г., Covid-19 дойде и нашата инерция драстично намаля. Това, което обаче не намаля, бяха емисиите на парникови газове, експлоатацията на глобалния юг и невъобразимите печалби, трупани от индустрията за изкопаеми горива.
Не е тайна, че нашият враг, индустрията за изкопаеми горива, управлява света. И е далеч от падане; всъщност е по-силна от всякога. Доказателство е разследването на Guardian, което разкри на света, че империята на изкопаемите горива има 195 проекта за „въглеродни бомби", които заплашват нашата надежда за глобално затопляне до безопасната бариера 1,5C,. Точно така: въпреки наистина забавното шоу на нашите политици и институции на Cop26 през 2021 г., най-големите петролни компании са на път да похарчат 103 милиона долара всеки ден за проекти за планетарно унищожение до края на десетилетието.
Нещо повече, климатичната криза не е справедлива криза. Последните доклади на IPCC показват, че тези, които са най-засегнати от изменението на климата, често са тези, които са направили най-малко, за да го причинят. Като млади хора, родени точно на ръба на най-голямата катастрофа в човешката история, нашата историческа отговорност е да се надигнем, за да я спрем.
И така, какво да правим? Тъй като пораженчеството никога няма да бъде опция за нас, сега трябва да се организираме в огромен мащаб. Трябва да създадем нов пик на мобилизация, дори по-голям от 2019 г. Ако чакахме знак, това е той. Тъй като температурите се покачват все по-бързо и по-бързо, никога не сме били толкова сигурни, че мобилизирането - по-голямо от всякога - е не само възможно, но и екзистенциално необходимо.
Не можем да повтаряме предишни грешки. Трябва да бъдем по-разрушителни от всякога, тъй като това е единственият ни шанс за оцеляване. Иновациите и креативността на младите хора, съчетани с неистов апетит за прекъсване и освобождение, могат да променят света. Като глобално поколение учащи ние трябва да нарушим обичайния бизнес и да започнем с местата, където имаме силата да мобилизираме и организираме – нашите училища и университети. Понякога те са пряко замесени в бизнеса с унищожаване, какъвто е случаят с многото университети, които инвестират в индустрията за изкопаеми горива, като Оксфорд, Станфорд, Принстън, Йейл, Макгил, Северозападен, MIT и т.н. В други случаи те са косвено свързани с него. Те ни обучават за свят, който няма бъдеще, свят на изкопаем капитализъм. Те искат да седим в училище и да учим, сякаш всичко е наред. Но светът, за който се учим – светът, който създаде климатичната криза – няма бъдеще. Големият въпрос на нашето поколение „Как да създадем свят без климатична катастрофа?" няма да получи отговор, докато седим в училище.
Изводът е: не можем да продължаваме да се преструваме, че всичко е наред, като учим така, сякаш планетата не гори. Както направиха други студенти преди нас – от студентите от май 1968 г. във Франция до Арабската пролет, от Чилийската революция на пингвините и Primavera Secundarista в Бразилия до Occupy Wall Street, ние ще спрем обичайния си живот, за да покажем нашите правителствата и обществото, че трябва да променим всичко, сега. От Лисабон до Калифорния, от Перу до Германия и от Мадрид до Кот д'Ивоар, ние призоваваме младите хора да се съберат и да организират международно революционно поколение, което може да промени системата.
Между септември и декември 2022 г. ще окупираме стотици училища и университети по целия свят, за да сложим край на икономиката на изкопаемите горива на международно ниво под призива за действие „Край на изкопаемите: Окупирай!". Каним всеки да се присъедини към нас и да организира професиите в своето училище или университет, като те следват нашите три принципа: окупация, ръководена от младите хора, рамка за справедливост в областта на климата и окупиране, докато не спечелим. Ще съживим младежкото движение, ще създадем нови съюзи, ще радикализираме, ще ангажираме цялото общество да подкрепя и окупира и ще си представим света, който искаме – където животът, а не печалбата е в центъра – чрез този искрящ международен момент на действие. Ще се издигнем в справедливост и освобождение, за да смажем индустрията за изкопаеми горива. Няма съмнение: младежта е революционен субект. Ще обърнем прилива, ще променим историята и ще разбием икономиката на изкопаемите горива.
Ние сме тук. Ние сме радикални. Ние сме готови да окупираме."

Станете почитател на Класа