Пушки и икони. Какви са връзките между сръбски и руски крайнодесни

Пушки и икони. Какви са връзките между сръбски и руски крайнодесни
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    28.07.2022
  • Share:

Сръбски и руски десни екстремисти се срещат, говорят си за православие и военна подготовка, обменят опит. Тези срещи изобщо не са безобидни, смятат анализаторите. Защо?

Оръжия, православни икони и тук-таме някоя снимка на военнопрестъпник, окачена на стената - така накратко изглежда обстановката, в която представители на сръбски и руски крайнодесни организации се срещат, за да обменят опит и идеи.

Става дума за организацията "Сръбска акция", която комбинира радикален национализъм с религиозни елементи, и руската "Имперски легион" - паравоенно подразделение, чиито членове се бият в Украйна и искат Русия отново да бъде монархия.

Във видео, публикувано в края на май, лидерът на "Имперски легион" Денис Гариев развежда двама членове на сръбската група през помещенията на неговата организация в Санкт Петербург. Той им показва стрелбището, помещенията за съхранение на оръжие, които се намират на територията на обекта, разказва им за занятията по теоретична подготовка на неговата организация.

 

Лидерът на "Руско имперско движение" Денис Гариев (вляво) и двама представители на "Сръбска акция" по време на посещението им в Санкт Петербург

 

Разследване на балканската служба на Радио Свободна Европа сочи, че срещата между тези сръбски и руски ултранационалисти не е извънреден случай. От началото на руската инвазия в Украйна представители на различни сръбски ултрадесни организации периодично посещават Русия и поддържат тесни контакти с подобни руски организации.

Тези тесни връзки обаче са потенциална заплаха, смятат анализатори.

Превръща ли се Белград в база на крайнодесни от целия свят? И особено за тези, които имат силно проруски възгледи? Отговорите са в следващите редове.

 

Кои са "Имперски легион"

 

Докато тече разговорът между Денис Гариев и представители на "Сръбска акция", от стените ги гледа Ратко Младич - бившият командир на армията на босненските сърби, който бешеосъден на доживотен затвор за геноцида в Сребреница и за престъпления срещу човечеството по време на войната в Босна и Херцеговина.

"Всички знаете кой е това", казва Гариев и гордо сочи портрета на Младич.

Точно до неговата снимката е окачен и друг портрет - на Юрий Буданов, бивш руски военен, който беше осъден на десет години затвор за отвличането и убийството на 17-годишна чеченка по време на войната в Чечня.

"Домакинът" на срещата в Санкт Петербург Денис Гариев всъщност е част от групировка, определена като глобална терористична заплаха от Държавния департамент на САЩ. Той оглавява "Имперски легион" - паравоенното крило на "Руското имперско движение" (РИД).

През 2020 г. САЩ определиха лидерите на организацията, включително Гариев, като терористи, тъй като РИД "осигурява паравоенно обучение за бели супремасисти (расистка идеология, в чиято основа стои идеята за превъзходство на белите - бел. ред.) и неонацисти в Европа и активно работи за обединяването на този вид групи в общ фронт срещу техните предполагаеми врагове".

Както казва самият Гариев в разговора си с членовете на "Сръбска акция", представители на "Имперския легион" се бият в Източна Украйна от 2014 г. насам. Бойци на организацията се бият на страната на Кремъл и от началото на руската инвазия през февруари 2022 г.

По думите на Гариев "Императорският легион" е монархическа организация, която вижда Русия "само в рамките на (бившата) империя, в рамките на монархията".

 

Православна вяра, основана на "военно умение"

 

Освен в района на Донбас, членовете на "Императорския легион" са воювали, по думите на техния лидер, и в Сирия и Либия. Там те са следвали идеята за "защита на християните от радикалния ислям".

Принадлежността към християнството, по-точно към православния му клон, е изключително важна за членовете на групировката. За това свидетелстват и множеството книги на руски свещеници и православните икони по стените, които се виждат във видеото, публикувано канала на "Сръбска акция" в YоuTube.

Като една от най-важните цели на "Императорския легион" Гариев изтъква "приобщаването на руснаците към вяра, основана на военно умение".

 

Активисти на крайндясното "Руско имперско движение" позират като доброволци в самопровъзгласилата се "Донецка народна република" в Източна Украйна, 28 февруари 2015 г.

 

"Нашата цел е да обучим колкото се може повече руснаци. Само миналата година [военните] курсове са преминали около 850 души", твърди Гариев.

 

Какви са отношенията между Кремъл и ултрадесните

 

Във видеото Гариев разказва и това, че организацията му е била "подложена на преследване" от руските власти в миналото, както и че полицията е претърсвала няколко пъти помещенията им. Той обаче добавя, че натискът върху "Имперския легион" донякъде е намалял, след като членове на тази паравоенна организация са заминали на фронта в Украйна.

Според журналиста и ръководител на екип, изследващ крайната десница, в Bellingcat​ Майкъл Колбърн това признание е потвърждение за тесните връзки между руските ултрадесни организации и Кремъл.

"Ако сте крайнодясна група, която открито работи в Русия днес, трябва да имате нещо общо с властите там", казва Колбърн.

По думите му преди около десетилетие руските власти са започнали да възприемат крайната десница като нарастваща заплаха и са засилили натиска върху нея. Поради тази причина от 2014 г. насам голяма част от членовете на такива групировки са заминали за Украйна, където днес се бият на страната на Киев.

"Така че единствените крайнодесни движения и групи, които могат да действат в Русия сега, са тези, които имат добри отношения с Кремъл. Те не са опозиция, а вървят в същата посока като Путин и Кремъл", отбелязва Колбърн.

 

Кои са сръбските ултранационалисти, пътуващи до Русия

 

"Сръбска акция" пък не е официално регистрирана в сръбските държавни регистри и няма изявен лидер. Тя привлече общественото внимание в края на 2014 г., когато нейни членове поставиха листовки с антиромски послания в пощенските кутии на няколко белградски квартала.

На официалния сайт на организацията се посочва, че тя се застъпва за "борбата за сръбското православие", както и за запазване на "националния бит и расова идентичност". Нейни членове участват и в различни крайнодесни митинги и възпоменания на сътрудниците на нацистките окупатори от Втората световна война.

"Сръбска акция" обаче не е единствената сръбска група, която си сътрудничи с руски ултранационалисти. В началото на май в Русия беше и Дамян Кнежевич, лидер на ултрадясната групировка "Народен патрул".

Кнежевич е и един от организаторите на протести в подкрепа на руската агресия в Украйна, които се проведоха в Белград след началото на инвазията.

По време на посещението си в Русия той гостува на блокираната в ЕС телевизия Russia Today, където каза, че "сърбите и руснаците са братя" и че има "медийна кампания срещу Русия, какъвто беше случаят със сърбите през 90-те години".

"Ще продължим да подкрепяме Русия, така че руският народ да разбере, че сме истински стратегически партньори на Балканите", каза Кнежевич.

 

Става ли Белград база на крайнодесни от целия свят

 

Според журналиста от Bellingcat Майкъл Колбърн срещите на ултрадесни сръбски организации с "Имперския легион" е изключително тревожно.

"Притеснен съм, че това може да отвори възможността, в контекста на настоящата война в Украйна, Белград и Сърбия да станат база за някои членове на международната крайна десница, особено за тези, които имат силно проруски възгледи", казва Колбърн в интервю за Радио Свободна Европа.

Той припомня и връзките, които "Руското имперско движение" (РИД), в рамките на което действа "Императорският легион", е установило с крайнодесни организации в цяла Европа през последните години.

Според доклад на Станфордския център за международна сигурност и сътрудничество двама членове на ултрадясното "Северно съпротивително движение" – Антон Тулин и Виктор Мелин – са участвали в паравоенната програма за обучение на РИД в Санкт Петербург през август 2016 г.

В края на 2016 г. и началото на 2017 г. Тулин и Мелин извършиха няколко бомбени атаки в Гьотеборг, целите на които бяха лява кафе-книжарница, общежития за бежанци и лагер за хора, търсещи убежище. При атаките нямаше жертви, един човек от центъра за бежанци беше тежко ранен.

Мелин беше осъден на осем години и половина затвор, а Тулиин получи година и половина.

Шведски прокурор каза, че обучението, организирано от РИД е било "ключова стъпка в [тяхната] радикализация".

 

"Без последствия, крайната десница се разраства"

 

Майкъл Колбърн коментира като особено показателен факта, че "Сръбска акция" е публикувала видео от срещата си в Санкт Петербург в платформата YouTube. Според него това показва, че тази крайнодясна групировка не се притеснява от евентуални правни санкции.

"Едно от най-лошите неща, които една държава може да направи, когато става въпрос за крайната десница, е да игнорира проблема. Когато оставиш крайната десница да прави каквото си иска, без да се страхува от последствия, ти само им помагаш да се разрастват", предупреждава Колбърн.

Той добавя, че не е изненадан от липсата на реакция от страна на властите в Сърбия.

„Има причина, поради която крайната десница в Сърбия е изключително силна от дълго време и присъства както в парламента, така и на улицата. Това е така, защото властите гледат през пръсти. В някои случаи се твърди дори че имат връзки с крайната десница", казва Колбърн.

Радио Свободна Европа изпрати въпроси до Министерството на вътрешните работи на Сърбия и Агенцията за сигурност и информация дали знаят за срещи между сръбски и руски ултрадесни от началото на руската инвазия в Украйна. Към момента на публикуване на текста отговор не беше получен.

 

 

Станете почитател на Класа