САЩ изглежда са в техническа рецесия след изненадващ спад на БВП с 0,9% през второто тримесечие

САЩ изглежда са в техническа рецесия след изненадващ спад на БВП с 0,9% през второто тримесечие
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    29.07.2022
  • Share:

Данните за спада на американската икономика идват на фона на вчерашното решение на Федералния резерв да повиши лихвените проценти с още 75 базисни пункта в опит за овладяване на високата инфлация в страната

 

Икономиката на САЩ се сви изненадващо и през второто тримесечие на фона на агресивното затягане на паричната и лихвена политика от страна на Федералния резерв с цел борба с високата инфлация, което може да разпали страховете на финансовите пазари, че водещата световна икономика вече се намира в "техническа" рецесия, предаде БНР.

Брутният вътрешен продукт се сви през периода април - юни с 0,9% на годишна база при очаквания за растеж от 0,5% и след като през първото тримесечие икономиката се сви с 1,6 на сто.

Спад на БВП за второ поредно тримесечие означава, поне на теория, че икономиката на САЩ се намира в техническа рецесия, като понижението през две поредни тримесечия беше първото от т.нар. "Голяма рецесия" през 2007-2009 г., ако бъде изключен спад през първата половина на 2020 г., когато стартира коронавирусната пандемия.

Трябва обаче да се има предвид, че Националното бюро за икономически изследвания, което е официалният арбитър по отношение на рецесиите в Съединените щати, определя рецесията като "значителен спад в икономическата активност, разпространен в цялата икономика и продължаващ повече от няколко месеца, обикновено видим в производството, заетостта, реалния доход, и други показатели“.

Определението за рецесия се превърна в обект на ожесточен дебат преди ключовите междинни избори за Конгреса в САЩ през есента. Белият дом на Байдън твърди, че САЩ не са в рецесия, но републиканците искат да хвърлят вината върху демократите за забавянето на растежа.

Изненадващото понижение на БВП през второто тримесечие се дължеше в най-голяма степен на влошаване на складовите запаси и на бизнес инвестициите в САЩ. Запасите намаляха най-вече в магазините за обикновени стоки, както и при търговците на моторни превозни средства.

Жилищните инвестиции пък паднаха с цели 14%, инфраструктурните инвестиции се свиха с 11,7%, а инвестициите в оборудване намаляха с 2,7%, като общите бизнес инвестициите се понижиха с 0,1% след ръст с 10% в началото на годината.

В същото време потребителските разходи се повишиха с 1,1% след техен растеж с 1,8% през първото тримесечие, но потребителските разходи за стоки с дълготрайна употреба се свиха с 2,6% след растеж с 5,9% през първото тримесечие.

Данните за спада на американската икономика идват на фона на вчерашното решение на Федералния резерв да повиши лихвените проценти с още 75 базисни пункта в опит за овладяване на високата инфлация в страната.

 

Станете почитател на Класа