В САЩ обявиха създаването на «трета» партия

В САЩ обявиха създаването на «трета» партия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    29.07.2022
  • Share:

Reuters: бивши демократи и републиканци създадоха трета партия в САЩ

 

В САЩ обявиха създаването на "трета" партия

 

 

Бивши членове на Републиканската и Демократическата партия на САЩ обявиха създаването на трета партия в страната, която трябва да привлече гласоподаватели, разтревожени от «неработещата двупартийна система на Америка», пише Reuters, позовавайки се на източници.

Според агенцията новата партия ще бъде формирана от сливането на три политически сили: Renew America Movemen, Forward Party, която е основана от бившия кандидат за президент на Демократическата партия Андрю Янг, и организацията Serve America Movement.

«Десетки бивши чиновници от Републиканската и Демократическата партия обявиха в сряда създаването на нова национална политическа трета партия, за да привлекат милионите избиратели, които според тях са ужасени от това, което считат за нефункционираща двупартийна система на Америка», се казва в съобщението на агенцията.

Новата партия, наречена Forward, първоначално ще бъде съпредседателствана от бившия кандидат за президент на Демократическата партия Андрю Янг и бившия губернатор на Ню Джърси Кристин Уитман, бивша републиканка.

Тази есен партийните лидери, според Ройтерс, ще проведат поредица от събития в около 20 американски градове.

Съвременната двупартийна система в САЩ се състои от Демократическата и Републиканската партии, които последователно печелят президентските избори от 1852 г. до момента и контролират Конгреса от 1856 г.

Освен двете водещи партии в САЩ има още 38 федерални партии, без да се броят регионалните, но те практически нямат влияние върху политиката.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа