Най-богатата жена в Азия изгуби половината от състоянието си в имотната криза в Китай

Най-богатата жена в Азия изгуби половината от състоянието си в имотната криза в Китай
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    29.07.2022
  • Share:

Най-богатата жена в Азия е загубила повече от половината си състояние през изминалата година, тъй като кризата, обхващаща сектора на недвижимите имоти в Китай, продължава да се влошава, показа индексът на милиардерите.
Янг Хуиан, мажоритарен акционер в най-големия строителен предприемач в Китай Country Garden, отчете спад на нетното си състояние с повече от 52% до 11,3 млрд. долара от 23,7 млрд. долара преди година, според индекса на милиардерите на Bloomberg.
В знак, че кризата се разпространява към разработчиците, за които преди се смяташе, че са стабилни, състоянието на Янг претърпя сериозен удар в сряда, когато акциите на базираната в Гуангдонг Country Garden, спаднаха с 15%, след като компанията обяви, че ще продаде нови акции за да събира пари в брой.
Янг наследи богатството си, когато баща й – основателят на Country Garden Янг Гуокянг прехвърли на нея акциите си през 2005 г. Тя стана най-богатата жена в Азия две години по-късно след първоначалното публично предлагане на акциите в Хонконг. Но сега тя едва задържа тази титла, като магнатът на химически влакна Фан Хунвей вече е близък подгласник с нетна стойност от 11,2 милиарда долара.
Китайските власти взеха мерки срещу прекомерния дълг в сектора на имотите през 2020 г., оставяйки големи играчи като Evergrande и Sunac да се борят да извършват плащания и ги принудиха да предоговарят с кредиторите, докато се люшкаха на ръба на фалита.
Купувачи в цялата страна, разгневени от забавянето на строителството и забавените предавания на имотите си, започнаха да задържат ипотечни плащания за жилища, продадени преди завършване.
Въпреки че Country Garden остана относително невредима от сътресенията в индустрията, тя изплаши инвеститорите със съобщение в сряда, че планира да набере повече от $343 милиона чрез продажба на акции, отчасти за плащане на дългове. „Постъпленията от продажбата ще бъдат използвани за „рефинансиране на съществуваща офшорна задлъжнялост, общ оборотен капитал и цели за бъдещо развитие", се казва в документация на Country Garden до борсата в Хонконг.
Китайският банков регулатор призова кредиторите да подкрепят сектора на имотите и да посрещнат „разумните нужди от финансиране" на фирмите, като анализатори и политици се опасяват от финансова зараза.
Смята се, че секторът на имотите представлява 18-30% от БВП на страната и е ключов двигател на растежа във втората по големина икономика в света. Анализаторите предупредиха, че индустрията е затънала в „порочен кръг", който допълнително ще намали доверието на потребителите, след публикуването на мрачни данни за растеж през второто тримесечие, които бяха най-лошите от началото на пандемията Covid-19.

Станете почитател на Класа