Демократите си осигуриха подкрепа по основен законопроект за данъците и климата

Демократите си осигуриха подкрепа по основен законопроект за данъците и климата
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    29.07.2022
  • Share:

Сенатор Джо Манчин, демократът от Западна Вирджиния, известен с осуетяването на най-амбициозните политически цели на собствената си партия, обяви, че е подписал законопроекта за вътрешна политика, който ще изплати държавния дълг, ще намали разходите за здравеопазване и ще се справи с климатичната криза.
След като постигна споразумение с лидера на мнозинството в Сената Чък Шумър, Манчин каза, че новият пакет от политики - Закон за намаляване на инфлацията от 2022 г. - включва „реалистична енергийна и климатична политика".
Развитието идва почти две седмици след като Манчин изглеждаше, че по същество ще отмени флагманското законодателство за действия в областта на климата, когато се обяви против повишаването на данъците на богатите американци и отказа да подкрепи повече финансиране за действия в областта на климата.
След решаващо колебание в гласуването в Сената, разделен 50-50 между демократи и републиканци, Манчин изглеждаше, че потопи надеждите на своята партия за важен законопроект след почти две години преговори. Сенаторът, който е спечелил милиони чрез въглищния бизнес на семейството си, цитира главоломната инфлация, като се противопостави на предложенията за стимулиране на възобновяемата енергия и електрическите автомобили, вбесявайки Белия дом и активистите по климата.
Обратът в преговорите дойде, когато тежката гореща вълна на североизток отстъпи място на горски пожари и опасна жега на запад – болезнени напомняния, че изменението на климата вече е започнало да подхранва още повече екстремни горещини и суша. След като Манчин посочи, че ще подкрепи по-тесен пакет, който изключва политиките за климата, новото споразумение дойде внезапно.
Джо Байдън каза, че подкрепя компромиса. „Искам да благодаря на сенатор Шумер и сенатор Манчин за изключителните усилия, които бяха необходими, за да се постигне този резултат. Ако бъде прието, това законодателство ще бъде историческо и аз призовавам Сената да се придвижи по този законопроект възможно най-скоро, както и Камарата също да го последва" каза той.
В изявление Мавчин предложи малко подробности за пакета, но отбеляза, че той „инвестира в технологиите, необходими за всички видове горива – от водород, ядрени, възобновяеми, изкопаеми горива и съхранение на енергия и не изключва произволно нашите изобилни изкопаеми горива".
В съвместно изявление Манчин и Шумър казаха: „Законът за намаляване на инфлацията от 2022 г. ще направи историческо първоначално плащане за намаляване на дефицита за борба с инфлацията, инвестиране в местно производство на енергия и производство и намаляване на въглеродните емисии с приблизително 40% до 2030 г."
Според кратко описание на политиката законопроектът ще генерира 739 милиарда долара чрез 15% минимален корпоративен данък, спестявания на лекарства с рецепта и други средства. Той изключва допълнителните данъци върху хора, които правят най-малко 10 милиона долара годишно, слагайки край на стремежа на демократите да накарат най-богатите американци да плащат повече данъци. Предложението ще инвестира 396 милиарда долара в енергийна сигурност и борба с изменението на климата и 64 милиарда долара за укрепване на здравеопазването. Манчин посочи също, че в сделката ще бъдат включени разпоредби за реформиране на процеса на издаване на разрешителни за енергийна инфраструктура, включително за газопроводи.

Станете почитател на Класа