Илън Мъск заведе контра-иск към Twitter по сделката за 44 милиарда долара

Илън Мъск заведе контра-иск към Twitter по сделката за 44 милиарда долара
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    31.07.2022
  • Share:

Илън Мъск подаде контра-иск срещу Twitter, ескалирайки съдебната си битка срещу компанията за социални медии, заради опита му да се откаже от покупката за 44 милиарда долара.
Делото на Мъск беше заведено в петък, часове след като съдия Катлийн Маккормик от съда в Делауеър нареди петдневен процес, започващ на 17 октомври, за да се определи дали Мъск може да се откаже от сделката.
Документът на предприемача от 164 страници не беше публично достъпен, но според съдебните правила скоро може да бъде публикувана редактирана версия. Twitter не отговори веднага на искане за коментар.
Също в петък Мъск беше съден от акционер в Twitter, който поиска от съда да нареди на милиардера да приключи сделката, да установи, че е нарушил доверителното си задължение към акционерите в Twitter и да присъди обезщетение за причинените загуби.
Съдебният иск твърди, че Мъск дължи фидуциарно задължение към акционерите на Twitter поради своя дял от 9,6% в компанията и защото споразумението за придобиване му дава право на вето върху много от решенията на компанията. Делото е заведено от Луиджи Криспо, който притежава 5500 акции в Twitter.
Мъск, най-богатият човек в света и главен изпълнителен директор на Tesla, каза на 8 юли, че се отказва от поглъщането и обвини Twitter, че е нарушил споразумението, като е представил погрешно броя на фалшивите акаунти в своята платформа.
Twitter заведе дело дни по-късно, като нарече твърденията за фалшиви акаунти отвличане на вниманието и каза, че Мъск е обвързан от договора за сливане да сключи сделката на $54,20 на акция. Акциите на компанията приключиха в петък на $41,61, най-високото затваряне, откакто Мъск се отказа от сделката.
Маккормик ускори делото до съдебен процес миналата седмица, като каза, че иска да ограничи потенциалната вреда за Twitter, причинена от несигурността на сделката. Twitter обвини съдебната битка за спад на приходите и причиняване на хаос в компанията.
Двете страни основно се бяха съгласили за процес на 17 октомври, но имаха противоречия относно границите на разкриване или достъп до вътрешни документи и други доказателства.
Мъск също е изправен пред едноседмичен процес в Уилмингтън, Делауеър, който започва на 24 октомври. Акционер на Tesla иска да анулира като несправедливо обогатяване рекордния пакет от заплати на изпълнителния директор от 56 милиарда долара от производителя на електрически превозни средства.

Станете почитател на Класа