Руснак е бил кукловод зад американски политически групи

Руснак е бил кукловод зад американски политически групи
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    31.07.2022
  • Share:

Александър Викторович Йонов от Москва беше обвинен в заговор с американски граждани да действат като незаконни агенти на руското правителство, според изявление на Министерството на правосъдието. Ако бъде признат за виновен, той е изправен пред присъда от пет години затвор.
Обвинението срещу Йонов е свързано с акция на федерални агенти в централата на движението Ухуру в Санкт Петербург, Флорида, в петък, съобщи Tampa Bay Times, цитирайки американски служители.
Движението Ухуру на Африканската народна социалистическа партия и има за цел да обедини „африканския народ като един за освобождение, социална справедливост, самоувереност и икономическо развитие".
На пресконференция в петък Ерита „Акиле" Кайнион, лидер на Ухуру заяви открито, че неговата група е „в подкрепа на Русия и отхвърля нападението като атака, целяща да изолира африканците в САЩ, които се борят за освобождение. Можем да имаме взаимоотношения с когото пожелаем, за да направим тази революция възможна".
Според министерството на правосъдието Йонов е действал от името на руската разузнавателна агенция ФСБ, когато е подкрепял финансово групите, нито една от които не е изрично посочена в обвинителния акт. Твърди се, че им е наредил да публикуват проруски лъжи и координирани действия в полза на руските интереси.
Отделът също така твърди, че Йонов е повлиял на американска политическа група във Флорида под негов контрол да се намеси в местните избори, подкрепяйки политическите кампании на двама души в Санкт Петербург, Флорида през 2017 г. и 2019 г. Той посочи групата и лицата като „необвинени съзаговорници ", но не ги назова.
Поне от декември 2014 г. до март 2022 г., каза департаментът, Йонов и най-малко трима други руски служители са участвали в злонамерена кампания за чуждестранно влияние, насочена към САЩ.
Отделно в петък Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на Йонов, неговата съгражданка от Русия Наталия Валериевна Бурлинова и четири руски организации, обвинени в подкрепа на мисията на Кремъл за намеса в избори в чужбина, включително в САЩ и Украйна. Според министерството на правосъдието въпросните четири образувания са: Антиглобализационното движение на Русия (AGMR), което Йонов основава и председателства; Йонов Трансконтинентал; Стоп-империализъм; и Център за подкрепа и развитие на обществената инициатива Творческа дипломация (Picreadi).
Руското посолство във Вашингтон не отговори веднага на имейл с искане за коментар относно обвинителния акт или санкциите на САЩ, които наред с други неща блокират собствеността под американската юрисдикция на посочените.

Станете почитател на Класа