S&P понижи дългосрочния рейтинг на Украйна в чуждестранна валута до CC

S&P понижи дългосрочния рейтинг на Украйна в чуждестранна валута до CC
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    31.07.2022
  • Share:

Международната рейтингова агенция S&P съобщи, че е понижила дългосрочния суверенен кредитен рейтинг на Украйна в чуждестранна валута от CCC+ на CC с негативна перспектива.
В същото време агенцията потвърди краткосрочния рейтинг на Украйна в чуждестранна валута на C и краткосрочния рейтинг в местна валута на B-/B. Според S&P държавният дълг на Украйна, номиниран в национална валута, е по-малко уязвим от неплащане.
Негативната перспектива отразява високите рискове за плащанията по търговския дълг на Украйна, като се имат предвид плановете на правителството за преструктуриране на дълга, които произтичат от икономическия, платежния баланс и фискалния натиск от конфликта с Русия.
„Вярваме, че е почти сигурно, че украинското правителство ще спре плащанията поне по част от външния дълг", казаха от рейтинговата агенция. S&P потвърждава рейтинга CC, когато неизпълнението все още не е официално обявено, но е почти сигурно, че ще се случи.
На 20 юли украинският кабинет на министрите реши да поиска двугодишно отлагане на плащанията по външния дълг. За да влезе в сила сделката, правителството на Киев трябва да договори нови условия с притежателите на дълга. Международната група от кредитори на Украйна, която включва Великобритания, Канада, Франция, Германия, Япония и Съединените щати, подкрепи искането на Киев да спре изплащането на дълга до края на 2023 г. Групата също призова притежателите на облигации от частния сектор да покажат подобен подход.

Станете почитател на Класа