САЩ обмислят определянето на Русия като държава спонсор на тероризма

САЩ обмислят определянето на Русия като държава спонсор на тероризма
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    31.07.2022
  • Share:

Администрацията на САЩ проучва възможността да включи Русия в списъка на САЩ с държави, спонсориращи тероризма, каза пред репортери прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер. Тя повтори, че въпросът зависи от Държавния департамент на САЩ.
„Това изисква определение от страна на Държавния департамент относно конкретни критерии в статута на Конгреса. Така че ние го разглеждаме заедно с набор от други предложения за налагане на допълнителни тежести на Русия", каза прессекретарят.
Тя не даде подробности за други възможни антируски мерки, които в момента се разглеждат от администрацията на Джо Байдън.
По-рано Киев притисна Вашингтон да включи Русия в този списък. Подобни изявления бяха повторени от редица конгресмени. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова по-рано критикува Вашингтон за „идиотския" му хазарт да клейми Русия като спонсор на тероризма и предупреди, че този ход няма да остане без отговор.
Обозначението „държава спонсор на тероризма" се прилага от Вашингтон към страни, за които се твърди, че многократно са оказвали подкрепа за актове на международен тероризъм.
Американското правителство има широки правомощия да налага санкции срещу лицата в списъка. Министерството на финансите на САЩ може да предприеме действия срещу тези юридически и физически лица, както и държави, които търгуват със страни от списъка. Включването на държава в списъка може да има значителни последици по отношение на допълнителни ограничителни мерки. От 1979 г. насам Вашингтон е добавил само няколко държави към списъка си и това са държави, където американските интереси са ограничени, обясни по-рано Washington Post. В момента в списъка са Иран, Северна Корея, Куба и Сирия.
В сряда държавният секретар Антъни Блинкен каза, че администрацията на Байдън не вижда голям практически ефект от евентуално включване на Русия в списъка на САЩ със страни, спонсориращи тероризма.

Станете почитател на Класа