Битката за лидер на торите

Битката за лидер на торите
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    31.07.2022
  • Share:

Риши Сунак ще се опита да съживи отслабващата си кандидатура за премиерския пост в събота, като се намеси в поредица от въпроси на така наречената културна война, обещавайки да спре „левите агитатори" от подриването на британските ценности.
Тъй като Лиз Тръс е твърдият фаворит преди няколкото критични дни в надпреварата за лидерство, а бюлетините ще бъдат получавани от членовете на консервативната партия от понеделник, Сунак ще произнесе реч, атакуваща „будните глупости".
Докато бившият канцлер беше първи в гласуването на депутатите от торите, Тръс постоянно водеше в анкетите на членовете на партията и спечели подкрепата на бившия фаворит Бен Уолъс, подчертавайки усещането, че нейната кампания набира скорост. В петък вечерта също беше обявено, че нейният бивш съперник в ръководството Том Тугендхат, който е популярен сред членовете на Консервативната партия и старша фигура в групата One Nation от центристки депутати от торите, ще подкрепи Тръс. Той похвали нейните планове за намаляване на данъците, като каза, че те са „основани на истински консервативни принципи".
Сунак зае серия от все по-твърди позиции в опит да намали разликата със съперника си. Обръщайки се към членовете в Западен Съсекс, той каза: „Какъв е смисълът да спираме булдозерите в зеления пояс, ако позволим на левите агитатори да рият с булдозер нашата история, нашите традиции и нашите основни ценности? Независимо дали става въпрос за събаряне на статуи на исторически личности, замяна на училищната програма с антибританска пропаганда или пренаписване на английския език, така че да не можем дори да използваме думи като „мъж", „жена" или „майка", без да ни бъде казано, че сме обидили някого."
Сунак твърди, че правителство, ръководено от него, ще преразгледа Закона за равенството от 2010 г. и свързаните с него насоки, за да стане ясно, че „полът означава биологичен пол". Той също така ще се ангажира да постави насоките относно взаимоотношенията и сексуалното възпитание на законова основа, за да гарантира, че децата са защитени от неподходящ материал.
Това следва обещанието на Тръс, по време на първите срещи на ръководството в четвъртък, да гарантира, че училищата ще осигурят еднополови тоалетни. Запитана по въпроса от публиката, Тръс каза: „Бях много ясна, че еднопололовите пространства трябва да бъдат защитени, особено за младите хора, както и за уязвимите хора, като министър-председател бих наредил това да се случи, защото трудно е да си тийнейджър, да си младо момиче и трябва да можеш да имаш необходимото уединение в тоалетната".
Докато Сунак настоява, че „имаме нулев интерес да водим така наречената културна война", изявлението му изглежда е нов опит да ентусиазира обикновените тори, като говори остро по спорни въпроси, докато се бори да остане в надпреварата за лидерство. Сунак обеща да забрани строителството върху зеления пояс, да ограничи броя на бежанците, които Обединеното кралство ще приеме, и да удвои депортациите на чуждестранни престъпници. Той също така каза, че ще намали ДДС върху местните горива, за да помогне за справяне с кризата с разходите за живот, в обратна посока на предишната си позиция. Сунак беше по-предпазлив при определянето на данъчни и разходни планове от Тръс, обещавайки на членовете на торите, че няма да се отдаде на „приказки". Но след проучвания сред членовете, които предполагат, че Тръс има убедителна преднина – 62% към 38% – някои от поддръжниците му сега го призовават да бъде по-откровен. „Той трябва да е абсолютно безмилостен: в момента тя се измъква със синьо убийство на всякакви фронтове", каза бивш министър от кабинета, който подкрепя Сунак.
Въпреки че подкрепяше Борис Джонсън до последно, Тръс се представи като кандидат за промяна, предлагайки прекъсване в създаването на икономическа политика – включително над 30 милиарда паунда нефинансирани намаления на данъци. „Това, което е рисковано, е да продължим по същия икономически път, който в момента се прогнозира да ни доведе до рецесия. Това е рискът. Това, за което говоря, е отприщване на възможности, отприщване на растеж, поддържане на ниски данъци."
И двамата кандидати кръстосват Обединеното кралство, срещайки се със стотици членове на Консервативната партия всеки ден, като предстоят още 11 срещи, както и десетки по-малки събития в кметствата, кръчмите и градините. Екипът на Трус настоя, че тя ще премине „напълно" през оставащия месец от състезанието и ще вземе само един ден почивка през следващите три седмици.
Сунак се обърна към членовете на торите в Тунбридж Уелс в петък- Основните му послания бяха политиките, насочени към мотивиране на членовете, включително обещанието да се блокира жилищното строителство в зеления пояс. Сунак също настоя, че ще бъде в по-добра позиция от Тръс да поведе торите към победа на следващите избори.

Станете почитател на Класа