Китай с военни учения край Тайван, след предупреждение Пелоси да отмени посещението

Китай с военни учения край Тайван, след предупреждение Пелоси да отмени посещението
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    01.08.2022
  • Share:

Китай заяви, че провежда военни учения край бреговете си срещу Тайван, след като предупреди Нанси Пелоси, председател на Камарата на представителите на САЩ, да отмени евентуални планове за посещение на островната демокрация.
Военното крило на управляващата комунистическа партия, Народната освободителна армия (НОА), провежда "учения с бойна стрелба" близо до островите Пингтан край провинция Фуджиан от 8 сутринта до 21 часа в събота, съобщи официалната информационна агенция Синхуа. Администрацията по морска безопасност предупреди корабите да избягват района.
Такива учения обикновено включват артилерия. Съобщението от едно изречение не дава индикация дали ученията може да включват и ракети, бойни самолети или други оръжия.
Пелоси, която би била най-високопоставеният американски избран служител, посетил Тайван от 1997 г. насам, все още не е потвърдила дали ще отиде.
Президентът Си Дзинпин предупреди американския си колега Джо Байдън в телефонен разговор в четвъртък срещу „външна намеса" в отношенията на Пекин с острова. Китай твърди, че Тайван няма право да поддържа външни отношения. Той разглежда посещенията на американски официални лица като насърчение за острова да официализира своята десетилетна фактическа независимост.
Министерството на отбраната на Китай предупреди Вашингтон тази седмица да не позволява на Пелоси, която е равна на Байдън по ранг като лидер на един от трите клона на правителството, да посети Тайван. Говорител каза, че НОА ще предприеме неуточнени „строги мерки", за да спре дейността в подкрепа на независимостта.
НОА изпраща все по-голям брой бойни самолети и бомбардировачи близо до Тайван и в миналото е изстрелвала ракети по морските пътища към острова.
Тайван и Китай се разделиха през 1949 г. след гражданска война, завършила с победа на комунистите на континента.
Двете правителства казват, че са една държава, но не са съгласни коя има право на национално лидерство. Те нямат официални отношения, но са свързани от милиарди долари в търговия и инвестиции.

Станете почитател на Класа