Принц Чарлз е приел дарение £1 милион от семейството на Осама бин Ладен?

Принц Чарлз е приел дарение £1 милион от семейството на Осама бин Ладен?
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    01.08.2022
  • Share:

Принцът на Уелс е получил дарение от £1 милион за своята благотворителност от роднини на Осама бин Ладен, според нов доклад. Сънди Таймс твърди, че бъдещият крал е приел плащането от Бакр бин Ладен, патриарха на саудитското семейство, и неговия брат Шафик.
Бакр и Шафик бин Ладен са полубратя на Осама, свързани с основателя на Ал Кайда чрез баща им Мохамед бин Авад бин Ладен, роден в Йемен милиардер. Няма предположения, че Бакр или Шафик бин Ладен са спонсорирали или участвали в терористични актове.
Твърди се, че 73-годишният принц Чарлз е имал лична среща с Бакр, в Кларънс Хаус в Лондон на 30 октомври 2013 г., две години след като Осама бин Ладен е бил застрелян от специалните сили на САЩ в комплекс близо до Исламабад в Пакистан, според вестника.
Кларънс Хаус категорично оспорва много от твърденията, заявявайки, че решението да приеме дарението за неговата благотворителна организация - Благотворителния фонд на принца на Уелс (PWCF) - е взето единствено от попечителите.
Сър Иън Чешър, председател на благотворителната фондация на принца на Уелс (PWCF), където били депозирани парите, каза в изявление: „Дарението от шейх Бакр бин Ладен през 2013 г. беше внимателно обмислено от попечителите на PWCF по това време. Бяха проведени надлежни проверки, като информация беше потърсена от широк кръг източници, включително от правителството. Решението за приемане на дарението е взето изцяло от настоятелите. Всеки опит да се предположи друго е подвеждащ и неточен."
Източник, близък до благотворителната организация, каза, че след задълбочено проучване на проблемите, попечителите са заключили, че действията на един член на семейството на Бин Ладен не трябва да опетнят цялото семейство.
Източникът оспори предположенията, че Чарлз лично е посредничил при сделката, че се е съгласил на даренията въпреки възраженията на съветниците и че няколко съветници са го умолявали лично да върне парите. Източникът също така отрече, че принцът е бил призоваван да върне парите и му е казано, че сумата „няма да е добра за никого".
Това става месец след като стана ясно, че принцът на Уелс е приел чанти, съдържащи милиони евро в брой по време на срещи с бившия премиер на Катар. Миналата седмица комисията по благотворителност каза, че няма да предприеме повече действия във връзка с докладите, че Чарлз е получил общо 3 милиона евро по време на срещи с шейх Хамад бин Джасим бин Джабер ал-Тани.
Sunday Times съобщи, че парите са били предадени на принца на Уелс в един случай в куфар, друг път в чанта, както и в чанти на Fortnum & Mason, луксозният универсален магазин, който притежава кралска заповед за снабдяване на домакинството на принца с хранителни стоки. Твърди се, че предаванията са станали по време на срещи между двамата мъже, включително частна среща на четири очи в Кларънс Хаус през 2015 г. Всяко плащане е депозирано в сметките на PWCF и няма предположения, че плащанията са били незаконни.
Говорител на Кларънс Хаус каза през юни парите, дадени по време на срещата през 2015 г., са били „предадени незабавно на една от благотворителните организации на принца, която е изпълнила съответните споразумения и ни е уверила, че са били следвани всички правилни процеси".

Станете почитател на Класа