САЩ могат да убедят Киев да се възползва от дипломатическа възможност

САЩ могат да убедят Киев да се възползва от дипломатическа възможност
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    01.08.2022
  • Share:

Съединените щати, техните съюзници и партньори могат да убедят Украйна да потърси дипломатическо решение на конфликта, заявиха в статия на National Interest Стивън Саймън и Джонатан Стивънсън, които по-рано са служили в персонала на Съвета за национална сигурност на САЩ.
Според експертите „Съединените щати и НАТО трябва ясно да дадат да се разбере на Украйна, че ако има дипломатическа възможност, те очакват Киев да се възползва от нея и биха могли да спрат кранчето, ако не го направи. За Русия посланието би било да се възползва от такава възможност, или украинците ще получат много повече оръжия", подчертаха Саймън и Стивънсън.
„Съединените щати, заедно със своите европейски партньори, също трябва да направят каквото могат, за да насърчат дипломатическите възможности", се казва в статията. „Прекратяването на огъня и разделянето на силите трябва да бъде приоритет за Съединените щати и техните съюзници. Съединените щати имат инструментите и опита да го осъществят. Западната дипломатическа предприемчивост може да включва предложения за ограничаване на украинските и руските сили и оръжия в рамките на взаимно определени демилитаризирани зони", според анализаторите.
Саймън и Стивънсън смятат, че „на този етап има груб консенсус, че войната вероятно ще приключи с уреждане чрез преговори, което ще бъде вариант на споразуменията от Минск от 2015 г."
Русия и Украйна започнаха преговори на 28 февруари. Проведоха се няколко срещи в Беларус, след което страните продължиха преговорите чрез видеоконферентна връзка. В края на март в Истанбул се проведе личен кръг от преговори. Руският президент Владимир Путин заяви през април, че Киев се е отклонил от договореностите, постигнати в Турция, поставяйки процеса в задънена улица. Русия е предала на Украйна добре формулиран проектодокумент за споразумения и очаква отговор. Москва също подчерта, че преговорите са прекратени по инициатива на Киев.

Станете почитател на Класа