Подобно на Бил Гейтс, Марк Зукърбърг преживява момент на „Пърл Харбър“.

Подобно на Бил Гейтс, Марк Зукърбърг преживява момент на „Пърл Харбър“.
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    01.08.2022
  • Share:

Джон Нотън
Страхотното в историята е, че тя често се повтаря – макар и не непременно така, както го е представял Маркс. Ето една история за технологичната индустрия, която илюстрира идеята.
Първо действие започва през пролетта на 1993 г., когато Марк Андреесен и Ерик Бина пуснаха първия графичен браузър за нововъзникващата световна мрежа. Нарекоха го Mosaic и имаше изключителен успех, защото беше нещото, което позволи на обикновените хора да разберат за какво служи това нещо интернет. През 1994 г. Андреесен и Джим Кларк създават компания, която в крайна сметка се превръща в Netscape и през октомври същата година пускат нов, подобрен браузър, наречен Netscape Navigator, който за три месеца има 75% от зараждащия се пазар на браузъри. През август 1995 г. Netscape излезе на борсата в неистово IPO, което предизвика първия интернет бум.
Докато компанията им процъфтяваше, Андреесен и ко започнаха да обмислят още по-блестяща перспектива. Ако уеб браузърите наистина са бъдещето, разсъждаваха те, и тъй като операционната система (ОС) на компютъра беше на практика просто система за поддържане на живота на браузъра, кой ще се нуждае от сложна и скъпа операционна система като MS-DOS на Microsoft?
В този момент Бил Гейтс, съосновател и главен изпълнителен директор на Microsoft, се събуди. Основните активи на Microsoft бяха доминиращата в света операционна система и софтуерният пакет Office, който работеше върху нея. Съответно на 26 май 1995 г. той издаде това, което стана известно като неговата бележка „Пърл Харбър" до целия персонал относно „интернет приливната вълна и как нарастващата доминация на Netscape представлява екзистенциална заплаха за Microsoft. Една страшна възможност, която се обсъжда от феновете на интернет, е дали трябва да се съберат и да създадат нещо много по-евтино от компютър, който е достатъчно мощен за уеб сърфиране." Неговото заключение: Microsoft трябваше да даде пари, за да се изправи срещу заплахата: „Трябва да преместим цялата си интернет стойност... в самия Windows 95 възможно най-скоро с основната цел да накараме OEM производителите [т.е. производителите на компютри] да ги доставят с предварително инсталиран наш браузър".
Ясната цел беше да се унищожи Netscape, като се даде на всички собственици на компютри безплатен вграден браузър на Microsoft и тя успя. Но също така почти унищожи Microsoft, защото предизвика антитръстов иск, който стигна на косъм от разбиването на компанията.
За второ действие от нашата предупредителна история трябва да се прехвърлим напред към настоящето. Meta (по баща Facebook) се радваше на същия вид глобално господство в областта на социалните мрежи, както някога Microsoft на пазара за компютри. Но сега изглежда, че може да се изправи, ако не пред екзистенциална заплаха, то пред много сериозни проблеми. От тях вероятно най-големият е TikTok, притежаваната от Китай платформа за видео хостинг, към която младите потребители мигрират от Instagram. Но списъкът с други главоболия също е плашещ. Те включват: фактът, че решението на Apple да позволи на потребителите на iPhone да изключат проследяването намали способността на Meta да печели от тях; спадът на пазарната капитализация на Meta от $1,1 трилиона до $450 милиарда за 10 месеца; тримесечните печалби намаляват за второ поредно тримесечие; приходи по същия начин; нарастващите разходи на измамния залог на Зукърбърг върху проекта за метавселена (чието хардуерно подразделение очевидно е загубило $3 милиарда през последното тримесечие); нарастващ интерес от страна на регулаторите и правителствата към бизнес практиките на Meta; постоянната лоша миризма, излъчвана от непрестанните проблеми на Facebook с поверителността, токсичното съдържание и дезинформацията; и за капак на всичко идва глобална рецесия, която (с право) обсебва главния изпълнителен директор на компанията.
Има признаци, че някои от тези проблеми започват да хапят. Meta драстично намали набирането на инженери – например от 10 000 на година на 6 000. И прави панически промени в основните продукти. Instagram се превръща от платформа за снимки в такава, която дава привилегии на видеоклипове в кратка форма – точно като TikTok. На по-възрастните хора, които все повече изглежда са основните потребители на Facebook, сега се предлагат две опции за техните емисии с новини: едната раздел „откриване", който предоставя алгоритмично подбрана емисия с елементи от цял свят, другата – хронологичен списък с публикации от техните приятели. По-малко драматични (но може би по-разкриващи) са малките промени в предимствата, на които се радват служителите: няма повече безплатни услуги за пране или химическо чистене, например. Или фактът, че началният час за безплатните вечери е преместен от 18:00 на 18:30!
Но може би убедителната следа, че г-н Зукърбърг е достигнал до своя „Пърл Харбър" е фактът, че той свика ръководители на Meta от цял свят на бързо организирана среща в Сан Франциско по-рано този месец. Преди да се появят, те трябваше да прочетат лекция от шефа си. Но за разлика от бележката от 5584 думи, която Бил Гейтс използва, за да събуди колегите си, ръководителите на Зукърбърг трябваше да се потят през 122-странични слайдове за „работа с повишена интензивност". Това е достатъчно, за да накара човек да ги съжали. Почти

Станете почитател на Класа