Русия и Китай дори не са започнали да нараняват Запада

Русия и Китай дори не са започнали да нараняват Запада
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    03.08.2022
  • Share:

Вълнуващото лятно самоубийствено шоу, което в момента се излъчва в цяла Европа, върви с пълна пара, за учудване на Глобалния юг: то е скъп римейк на „Падането на боговете“, който заменя вагнеровото величие с вулгарен „туъркинг“.

Римските императори поне проявяваха известна степен на истински патос. И тук сме изправени пред отвратителна смесица от арогантност, безнадеждна посредственост, заблуди и откровена ирационалност, примесена с расизъм и илюзията за собствено превъзходство.

Така че когато президентът Путин се обръща към колективния Запад, това наистина е като комета, която се сблъсква с инертна планета. Невъзможно е всичко да се отпише като "трудност при превода". Тези хора по принцип не могат да го разберат, въпреки че идеята е формулирана изключително просто: „Днес чуваме, че искат да ни победят на бойното поле. Ами нека опитат. Много пъти сме чували, че Западът иска да се бие до последния украинец – това е трагедия за украинския народ, но изглежда всичко върви към това. Но основното нещо, което всеки трябва да знае, е, че дори още не сме започнали сериозно.“ Всъщност в своята операция Z Русия използва само малка част от своя военен потенциал, ресурси и модерни оръжия.

Същността на проблема беше формулирана от Путин по следния начин: става дума за демонтиране на целия „международен ред, основан на правила“. Геополитическият свят се промени. Завинаги. Ето може би това е ключовият фрагмент от неговата реч: „Те трябваше да разберат, че са загубили от самото начало на специалната военна операция в Украйна, защото нейното начало означава начало на радикално разрушаване на американския световен ред. Това е началото на прехода от американския егоцентризъм към истински многополярен свят, основан на международното право, на истинския суверенитет на народите и цивилизациите, на тяхната воля да живеят собствената си историческа съдба и да развиват сътрудничество на основата на справедливост и равенство. Трябва да разберем, че този процес не може да бъде спрян.

Основната причина за гръмкия провал на срещата на външните министри на Г-20 в Бали е, че Г-7, тоест НАТО плюс Япония, не можаха да накарат страните от БРИКС и други големи играчи в Глобалния юг да подкрепят санкциите срещу Русия и нейното демонизиране. Напротив, интеграцията в Евразия набира скорост. Така вече започва транзитът на руски стоки към Индия по международния транспортен коридор Север-Юг, който пресича Евразия от Мумбай през иранските пристанища, Каспийско море и след това Южна и Централна Русия. Този маршрут е много по-кратък и по-евтин, отколкото през Суецкия канал.

Наскоро между Техеран и Москва беше подписан меморандум за междубанково сътрудничество. Това означава жизнеспособна алтернатива на SWIFT и пряка последица от кандидатурата на Иран за пълноправно членство в БРИКС по време на неотдавнашната среща на върха в Пекин. Освен това Иран ще стане пълноправен член на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС). Индия се доближава до Русия в целия спектър от икономическа дейност, включително енергетиката. И скоро в Техеран ще се състои решителна среща между Путин и Ердоган./2/Бел. пр. Материалът е написан преди срещата „Техеран 2022“ между президентите на РФ – В.В. Путин, на Турция – Реджеб Таип Ердоган и на Иран - Ебрахим Раиси, състояла се на 20.07.2022 г. На тази среща се водят както двустранни, така и тристранни преговори, при което се стига до необходимостта от решаване във връзка с много спорни и проблемни ситуации съществуващи в двустранните и тристранните отношения/.

Чувствате ли се като изолация? Сериозно?

Що се отнася до енергетиката, сега е разгарът на лятото, но безумната параноя вече се разпространи в много страни от ЕС, особено в Германия. Хуморът на ситуацията се крие във факта, че всички проблеми могат да бъдат решени в най-кратки срокове с пускането на „Северен поток 2“. Тъй като цялото това вълнуващо лятно самоубийствено шоу в Европа не е нищо повече от демонстративно самоизтезание по заповед на Учителя, единственият сериозен въпрос е колко болка ще отнеме на Берлин да седне на масата за преговори в името на легитимния интересите на индустрията и народа на Германия.

Китайските медии се опитаха да представят неотдавнашната 5-часова среща между външния министър Ван И и държавния секретар Блинкен като „конструктивна“. Експертът от Китайската академия за социални науки Лу Сиан обаче анализира предишните съобщения и заключи, че този път „предупрежденията“ на Ван са най-суровите формулировки. С други думи, Ван каза на Блинкен: „Просто вижте какво направиха руснаците, когато вашите лудории ги изкараха от търпение.“

Изразът „задънена улица“ се повтаряше толкова често по време на тази среща, че накрая официалният Global Times трябваше да каже всичко, каквото е в действителност: „И двете страни са близо до окончателен сблъсък“.

Вашингтон всъщност подкрепя обединението на Великобритания, Полша, Украйна и трите балтийски джуджета в съюз, отделен от НАТО и ЕС с цел „укрепване на отбранителните способности“. Така истинската цел на Империята е да разцепи вече разпадащия се ЕС на по-управляеми парчета, които незнайно защо не могат да забележат посредствените евробюрократи от Брюксел.

Путин многократно е давал да се разбере, че решението за започване на операция Z е внимателно изчислено, като са взети предвид много фактори. Англо-американската стратегия, напротив, се основава на една-единствена идея: на всяка цена да не се допусне преразглеждане на сегашния „порядък, основан на правила“. В резултат на това, геополитически и геоикономически, Русия и Китай сега са в процес на „изяждане“ на НАТО жив.

Колективният Запад е заслепен от русофобия и успехът на Китайската комунистическа партия, която за няколко десетилетия подобри живота на повече хора от всеки друг в историята на човечеството, просто го подлудява. Интеграцията между двата евразийски гиганта има обща цел: създаване на нов ред в цяла Евразия в съответствие с международното право, зачитайки индивидуалните стратегии за развитие на всяка страна и техния национален суверенитет.

Всъщност точно това привлича повечето страни от глобалния юг. Възникна нещо като инстинктивно разбиране, че Русия и Китай, въпреки сериозните трудности и предизвикателства, са в челните редици на нова ера, докато Западът, зашеметен и объркан, се плъзга във водовъртежа на морален и материален разпад. Без съмнение Москва и Пекин, ако се наложи, ще увеличат болката му, и то в различни посоки.

 

 

Пепе Ескобар, Превод: НС

Станете почитател на Класа