Съветско оръжие за украинските нацисти. Доставките от Казахстан

Съветско оръжие за украинските нацисти. Доставките от Казахстан
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    03.08.2022
  • Share:

Как западните държави търсят стара военна техника?

 

Когато става дума за военно-техническото оборудване на въоръжените сили на Украйна, много често се открояват два момента. Първият е, че украинската армия воюва предимно със съвременни западни оръжия, които й се доставят от САЩ, Германия, Франция или в най-лошия случай Полша. Второто е, че военната помощ от „второстепенните“, предимно източноевропейски държави, започна да пристига в пълен обем след началото на руската специална военна операция.  В действителност и двете тези са дълбоко погрешни.

 

HIMARS, „Caesars“ и други „wunderwaffe“ все още остават определени бройки, до които не винаги се допускат дори от самите украински военни.

 

По този начин американските РСЗО се управляват от американски екипажи, докато подразделения и части на ВСУ действат като примамка, прикривайки работата на HIMARS със залпове от „Град“ и „Ураган“.

Самата украинска армия все още воюва със съветско оръжие. Именно то трябва да се утилизира в опитите да се забави придвижването на руската армия. Това, че в същото време се утилизира и определена част от личния състав, се възприема абсолютно спокойно и не се счита за проблем.

 

С други думи, философията на война от гледна точка на западните кукловоди е – по-добре да загинат няколко десетки хиляди украински войници, отколкото да бъде загубен един HIMARS.

 

Но за да работи този механизъм е необходимо непрекъснато военно-техническо попълване.

Работата е в това, че през всички тези години чиновниците на киевския режим и корумпирани от ВСУ търгуваха твърде щедро със съдържанието на военните складове и още през март украинското командване успя да наблюдава на практика последствията от това.

 

В резултат на това след началото на специалната операция страните от бившия Варшавски договор, някои по собствена инициатива, други по директивен начин, наистина бяха принудени да изпратят в Украйна по-голямата част от съветското оборудване, което все още оставаше в собствените им складове.

 

Чешки и полски Т-72, ​​БМП-1, „Град“ и гаубици 2С1, словашки Ми-17 и боеприпаси за РСЗО – всички тези неща много бързо се озоваха на разположение на въоръжените сили на Украйна. Но това не означава, че това не е съществувало преди.

Каквото и да твърди западната пропаганда, в действителност доставките на оръжие и военна техника за Украйна не спираха през всичките осем години,през които Киев провеждаше наказателна операция в Донбас и се готвеше за нахлуване в Крим.

 

Този процес се потвърждава от конкретни документи, с които разполагаме.

И така, през 2014-2015 г. Чешката компания Read Trade Praha се опита да закупи от Казахстан повече от 100 гаубици D-30, около 10 хиляди снаряда за танкове Т-62 и около 20 хиляди снаряда за гаубици M-30. Тук не се броят 30 милиона патрона, вкл. бронебойно-запалителни.

Друга чешка компания – STV GROUP – през август 2021 г. се интересуваше от закупуването на 385 съветски минохвъргачки с различни модификации.

 

 

Защо на чехите им трябваха стари съветски оръжия е риторичен въпрос, предвид степента на субектност на тази държава.

Всички тези неща бяха предназначени за украинската армия и трябваше да стрелят по руснаците. 

В същото време, разбира се, Чехия не беше единствената страна, през която се извършваха подобни покупки.

Така например през 2018 г. словашката компания ROBUS s.r.o. закупи от Министерството на отбраната на Казахстан и успешно достави в страната повече от 500 БМП-1 и БМП-2, а беларуската компания „Нортроп“ беше превозвач. По същото време от „Казарнаулиекспорт“ бяха закупени „Град“.

 

 

Интересното е, че словаците веднага започнаха да сондират възможността за реекспорт, предлагайки Уганда като параван. Известно е как работи „хартиеният“ реекспорт.

Фалшивият „купувач“ може да не е в контакт с товара, който незабавно ще бъде „препродаден“ на истинския бенефициент.

 

Друго нещо е, че не се получи да се прекарат „Град“ през територията на Русия. Дойде отказ от руските митници и това се случи още през януари, повече от месец преди началото на Специалната военна операция. Дали компанията е успяла да намери заобиколен път е невъзможно да се каже със сигурност, но е известно, че нейното ръководство активно търси обходни маршрути.

 

 

Във всеки случай след началото на спецоперацията интересите на компанията станаха много по-широки. Сега словаците се интересуваха не само от бронетехника, но и от части за самолети.

През май 2022 г. ROBUS s.r.o. взе участие в закрит търг за продажба на неизползвано военно имущество от казахстански складове. След това ръководството на компанията изрази желание за закупуване на няколко бронетранспортьора, хеликоптер Ми-24 и два самолетни двигателя – РД-33 и ТВ3-117МТ.

 

 

В същото време през май-юни тази година се активизира и южното направление.

От съветски и руски бронетранспортьори и отново от складовете на Министерството на отбраната на Казахстан се заинтересува йорданският клон на британската компания Blue Water Supplies Co. Ltd.

Изпълнител беше казахстанската ТОО «Техноэкспорт», която има държавен лиценз за продажба на военна техника и е упълномощена да търгува от името на държавата.

 

 

Интересното е, че Blue Water Supplies Co. Ltd.“ е много по-известна като производител на яхти, отколкото като продавач на БТР-и.

Но йорданският клон, който има договор с националната отбранителна компания „JODDB“, също се занимава с доставка на резервни части, специални дрехи, инструменти и комплекти за първа помощ за Министерството на отбраната на кралството.

Що се отнася до интересите на компанията, те се представляват в Йордания от Ташин Ясин, известен с близките си връзки с роднините на съпругата на крал Абдула II.

Общо хората на Ясин изразиха желание да закупят 200 единици руски бронетранспортьори БТР-82А, както и хиляда боеприпаса за 120-мм минохвъргачки. В същото време сходни интереси се оказаха и у турската компания „Taha Savunma“, която реши да закупи от Казахстан 50 съветски бронетранспортьора БТР-70 / БТР-80. При това в този случай машините в крайна сметка уж трябваше да отидат в Азербайджан.

 

 

Всичко това е само върхът на айсберга, малка част от процеса, в който редица компании и държави извършват централизирано закупуване на съветска и руска военна техника за по-нататъшното й изпращане в зоната на бойните действия.

Но фактът, че рано или късно ще разберем имената на всички, които са участвали във въоръжаването на нацисткия режим, седнал в Киев, е извън съмнение.

 

 

Автор: Михаил Давидов

 

Източник: Информационна агенция Аналитическа служба на Донбас

https://asd.news/articles/v-mire/sovetskoe-oruzhie-dlya-ukrainskikh-natsistov/

Станете почитател на Класа