Мехурчестата бариера извлича пластмасата от холандска река

Мехурчестата бариера извлича пластмасата от холандска река
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    07.08.2022
  • Share:

Преди пет години Клаарес Ван Делфт започнала да подозира, че пластмасовите отпадъци на плажа в Катвийк в Холандия не идват само от посетители или от морето, а от устието на близка река. „Започнахме да събираме отпадъците и забелязахме близо до входа на реката, парчета, идващи от прясната вода – всякакви видове пластмаса. Когато доброволците пресяха буре с вода от река Оуде Рийн, между водната леща те видяха малки пластмасови частици. Видяхме толкова много замърсяване, че бяхме шокирани", казва ван Делфт, съосновател на местния стартъп The Great Bubble Barrier.
През юли 2022 г. Катвийк става мястото за първата в света речна „мехурчеста бариера" – експериментална концепция, при която 120-метров поток от издигащи се мехурчета, плюс водното течение, избутва пластмасовите отпадъци на една страна, за да бъдат събрани.
„Поставяме перфорирана тръба на дъното под ъгъл на водния път и след това изпомпваме сгъстен въздух: издигащите се въздушни мехурчета създават възходящ поток, който повдига пластмасата от водния стълб на повърхността, а след това заедно с потока на реката всичко бива избутано на една страна. Тук получаваме потока от помпената станция и вятърът може също да избута боклука във водосборната система", обяснява Филип Ерхорн, главен технологичен директор в холандския стартъп.
Компанията, управлявана от екип от запалени моряци, сърфисти и водни ентусиасти, спечели международния конкурс Green Challenge през 2018 г. и стартира първия си постоянен пилотен проект в канал в Амстердам през следващата година. Обещанието от този опит е толкова голямо, че той убеди водния съвет, 12 общини и 2 цели региона заедно с Coast Busters да инвестират 470 000 евро в изграждането на тяхната бариера от речни мехури.
Жако Кнапе, заместник-кмет на община Катвейк, каза „Замърсяването с пластмаса е нарастващ проблем в световен мащаб, засягащ общностите, както и околната среда, и Катвийк за съжаление не е изключение. Има замърсяване с пластмаса от посетителите на плажа, но ние сме и последната спирка преди цялата пластмаса, събрана по реката да потече в морето. С тази мехурчеста бариера можем да спрем пластмасите. С бариерата от мехурчета очакваме да бъдат премахнати между 86% и 90% от пластмасовото замърсяване. Изпитанието беше невероятно обещаващо."
The Great Bubble Barrier, работи върху разширяването на техниката, обсъждайки потенциална бариера в естуар в Португалия и друг проект в Югоизточна Азия. „Едно от исканията, които получаваме, е за голямо международно пристанище като Ротердам – там е дълбоко 20 метра, но това засега е извън обхвата ни", признава ван Делфт.
В Катвийк има планове за изграждане на посетителски и образователен център до мехурчестата бариера и надеждите са големи. „Очаквахме с нетърпение да дойдем на откриването по бански!" казва ван Делфт съвсем сериозно.

Станете почитател на Класа