Белугата в Сена ще получи витамини

Белугата  в Сена ще получи витамини
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    08.08.2022
  • Share:

Френските власти планират да дадат витамини на кита белуга, който плуваше нагоре по Сена, в опит да спасят недохраненото животно, което отказва храна.
Очевидно слабият кит беше забелязан за първи път във вторник в реката, която тече през Париж към Ламанша. В събота той беше стигнал до около 70 км северно от френската столица.
„То е доста отслабнало и изглежда има проблеми с храненето. Спасителите се опитаха да го нахранят със замразена херинга и след това с жива пъстърва, но изглежда не прие нито едното, нито другото. Надяваме се, че инжектирането на животното с витамини ще стимулира апетита му", каза на пресконференция Изабел Дорлиат-Пузет, старши полицейски служител в департамент Юр в Нормандия, която ръководи спасителната операция.
Властите решават дали да задържат животното във водния път, за да може да си възвърне апетита, или да го насочат обратно към морето и все още не е взето решение.
В петък Джерард Маугер от дружеството за опазване на морската среда GECC каза пред AFP, че въпреки че е изключително общителен бозайник, „той се държи по същия начин като вчера и това изглежда много плашещо. Издига се на повърхността само за кратко, последвано от дълги гмуркания. Съдейки по сонарните записи, той също така издава много малко от чуруликането и бързите движения, с които са известни китовете, което поражда допълнителни опасения за здравето на животното".
Белугите обикновено се срещат само в студени арктически води и докато мигрират на юг през есента, те рядко се осмеляват да стигнат толкова далеч.

Станете почитател на Класа