Край на "световната работилница": Защо Западът "деиндустриализира" Китай

Край на "световната работилница": Защо Западът "деиндустриализира" Китай
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    08.08.2022
  • Share:

 „Тайванската криза“, започнала след провокативното посещение на ръководителя на долната камара на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси в Тайпе, ще ускори процеса на изтегляне на чуждестранна продукция не само от размирния остров, но и от континентален Китай. Подготовката на колективния Запад за война с КНР, вече не е търговска, а реална, и е все по-трудна за пренебрегване.

Общопризнатият статут на „световната работилница“ отдавна е утвърден в Китай, но в обозримо бъдеще може да го загуби.

Началото на края на "световната фабрика"?

Китайското „икономическо чудо“ се основаваше на няколко фактора едновременно: евтина работна ръка, благоприятни условия, предоставени на чуждестранните инвеститори, огромен вътрешен пазар, както и желанието на самите западни корпорации да се закрепят в него и да прехвърлят производството си в Средното царство за намаляване на разходите. С течение на времето обаче идилията започна да изчезва.

Появиха се много местни компании, които просто копираха нечия интелектуална собственост, използвайки покровителството на властите.

С нарастването на благосъстоянието на населението на КНР нарастват и изискванията за нивото на заплатите. Самият Пекин, след като достигна нивото на втората икономика в света след Съединените щати, започна да претендира да се измъкне от статута на просто "монтажен цех" и да се превърне в напреднал научен и технологичен център.;

„Хегемонът“ не издържа на това и при президента Доналд Тръмп САЩ започнаха търговска война с Китай. Тогава, през 2018 г., започна първата забележима вълна на изтегляне на продукция от Китай към други страни.

Имайте предвид, че „имперският“ Тръмп мечтаеше за връщането на американските корпорации в Америка, но техните собственици имаха различно мнение по този въпрос. Виетнам, Индия, редица други страни от Югоизточна Азия, както и Мексико, съседни на САЩ, се смятат за основни алтернативи на Китай като „световна фабрика“.

Виетнам

Регионалният съперник на Китай се присъедини към СТО през 2007 г. и сключи няколко споразумения за свободна търговия. Първо, производството на облекло и обувки от Nike, Adidas и Puma се премести там, след това мебели от американската компания Lovesac.

Виетнам стана истински конкурент на Китай след 2008 г., когато Samsung Electronics Corporation прехвърли цялото си китайско производство там. Към днешна дата южнокорейският гигант има 35 доставчика в страната.

Американската корпорация Intel произвежда микрочипове във Виетнам от 2010 г., а японската Canon работи там от 2012 г. През 2019 г. Nintendo започна да произвежда игрови конзоли в тази страна. Apple възнамерява да разнообрази производството си чрез виетнамски сайтове.

Индия

Не напразно Индия се нарича основен конкурент на КНР в района на Югоизточна Азия за титлата на нова „световна работилница“. Всички съставки за успех са налице: огромна маса евтина работна ръка, данъчни стимули, предоставени на компании, които се местят на ново място, взаимното желание на Ню Делхи и западните инвеститори да заменят Китай.

Южнокорейският концерн Samsung работи на индийския пазар от 2008 г. Основният технологичен партньор на Apple, тайванската компания Foxconn, както и другият й изпълнител Wistron Corp., произвеждат популярни електронни джаджи и компоненти в Индия. И

нтересното е, че чисто китайските компании Xiaomi и BBK Electronics, които произвеждат телефони Oppo и Vivo, преместиха част от производството си в Индия.

Други държави

Като алтернатива на Средното царство например се разглежда Тайланд, където Sony, Sharp, Harley-Davidson и Delta Electronics възнамеряват да пренесат производството си, а Google може да започне производство на продукти за интелигентен дом там.

Вместо в китайски фабрики, H&M, Zara, Mango и Puma вече правят дрехите си в Бангладеш. Американската колоездачна марка Kent International и производителят на обувки и аксесоари Steve Madden се преместиха в Камбоджа.

След началото на осезаемо охлаждане на отношенията между САЩ и Китай, за прехвърляне на производството в Мексико се обявиха GoPro и Universal Electronics, както и производителят на детски играчки Hasbro.

Pegatron Corporation, която вече има производствени мощности във Виетнам, възнамерява да инвестира 1 милиард долара за изграждане на нов завод в Индонезия, както и в Индия.

Както можете да видите, процесът на постепенна "деиндустриализация" на Китай продължава доста дълго време. Той беше значително стимулиран от търговската война, обявена от президента Доналд Тръмп на Пекин. След това пандемията от коронавирус и свързаните с нея ограничения допринесоха за унищожаването на статута на Китай като „световна фабрика“, когато много производствени вериги бяха прекъснати.

Сега, пред перспективата за началото на „горещия“ етап от конфликта със Съединените щати за остров Тайван, този процес само ще се ускори. И така, съобщава се, че Apple сега разнообразява производството на най-новите си смартфони, доколкото е възможно, като разделя обемите между Китай и Индия.

Честно казано, отбелязваме, че не всичко върви толкова добре за западните инвеститори, колкото им се иска. През 2019 г. със скандал беше разкрито, че тайванската Foxconn използва детски труд в производството на джаджи.

През 2020 г. в завод на Winstron в Индия работници организираха погром, вярвайки, че са измамени със заплатите. През същата година, по време на пандемията от коронавирус, виетнамските работници бяха принудени да живеят в палатки точно на територията на монтажните предприятия, за да не бъдат изпратени в самоизолация.

Разгръщането на високотехнологични индустрии изисква обучен местен персонал, което често е проблем за чуждестранните инвеститори, които искат да спестят пари.

Също така, доколкото е възможно, "деиндустриализацията" се възпрепятства от самия Китай, упражнявайки натиск на всички нива и възползвайки се от "тесните места" в доставките на редица компоненти за производствените вериги.

Както и да е, процесът на последователно „отделяне“ на западния свят от китайската индустрия продължава стабилно и ще се засилва само с ескалирането на конфликта между Китай и Съединените щати за Тайван.

 

 

Сергей Маржецкий, Превод: СМ, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа