Денацификацията на Прибалтика ще започне с Литва

Денацификацията на Прибалтика ще започне с Литва
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    08.08.2022
  • Share:

Проблемите с железопътния транзит до Калининградска област през територията на Литва продължават да вълнуват въображението на жителите на Далечния запад на Русия. Ден преди това банка "Шауляй" обяви, че от 1 септември спира да обслужва всички операции, свързани с транспортирането на руски товари. За да започнете денацификацията на Литва или да изчакате малко, трябва да решите преди 1 септември.

Как започна всичко

Всичко започна с приемането от Европейския съюз на петия пакет от санкции, който наред с други ограничения забрани на руските шофьори на камиони да пътуват в ЕС.

Изключение е направено само за тези, които превозват храна и лекарства, а разпоредбите на документа изобщо не се отнасят за Калининградска област.

 

 

Пакетът влезе в сила на 7 април 2022 г., а още на 18 юни Литва реши, че е напълно независима държава и едностранно, без да се огледа на мнението на старши другари от Брюксел, буквално намали наполовина трафика към руския ексклав, забранявайки превоза на строителни материали, метал и десетки други предмети.

Москва реагира очаквано - посланикът на ЕС Маркус Едерер веднага беше извикан във външното министерство, а прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков нарече решението на литовските власти незаконно.

Имаше и по-остри изявления, като Андрей Климов, заместник-председател на комисията по външни работи на Съвета на федерацията, който отбеляза, че Вилнюс е взел своето агресивно решение в годината на двадесетата годишнина от подписването на споразуменията за транзит, благодарение на което Литва успя да влизат в ЕС и НАТО. След това той предупреди в прав текст „партньорите“ за възможни ответни стъпки от страна на Русия.

"Така те дезавуираха самия принцип и това, за което говорим, беше заложено в първия параграф на това съвместно изявление и останалата част от архитектурата на цялата тази структура беше базирана на него. Сега ръцете ни, образно казано, са развързани и имаме право – и морално, и законово, според мен, да отговорим както намерим за добре. И този отговор не трябва да е симетричен, но със сигурност ще бъде", каза сенаторът.

Проблясъци на здравия разум

Ревността, с която Литва огъва транзитната пръчка, която, както знаете, има два края, беше показателно изненадана в Брюксел. И миризмата на барут, ясно проявяваща се в балтийския въздух под приказките за „сувалкския коридор“, изглежда е изиграла възпитателната си роля.

Европейската комисия постави Вилнюс нащрек и малко повече от месец след неговите лудории - на 26 юли - първият следобсаден влак с цимент отново пристигна в столицата на руския Запад. Калининград и Москва въздъхнаха с облекчение.

"Наистина ситуацията, която се създаде около Калининград във връзка с абсурдните санкции за Русия, е жизненоважна. В случая е положително, че самите европейци осъзнаха колко жизненоважно е това за Русия и колко неприложимо е тяхното решение в контекста на Калининград"

- с тези думи още на следващия ден след пристигането на влака Дмитрий Песков коментира решението на Европейския съюз.

Въпреки това, както се оказа малко по-късно, беше твърде рано да се радваме на "съгласието" на литовските политици.

Не с пране, а с кънки

Литовската банка Шауляй се появи на сцената само ден след изявлението на Песков и транзитната история веднага започна да играе с нови цветове. Информацията, публикувана на официалния уебсайт на финансовата институция, уведомява клиентите по-специално за следното:

"От 1 септември тази година вече няма да извършваме плащания към или от Руската федерация и Република Беларус в каквато и да е валута", заявиха те.

Всичко щеше да е наред, но през тази банка, наред с други, преминаваха всички средства, свързани с движението на стоки от голяма Русия до Калининград. Ето такава е "връзката" между бизнес и политика.

И най-забавното в случая е, че формално литовските власти не могат да повлияят на решението на банкерите. Но какво означава "не може"? Ако не искат, ще бъде по-правилно...

Още на 3 август министърът на съобщенията и транспорта на Литва Мариус Скуодис в ефира на телевизионния канал LRT заяви по този повод буквално следното:

"Държавата по никакъв начин не може да задължи търговските банки и тук всичко зависи от тяхното собствено решение. Но не мога да си представя, че компаниите могат да предоставят услуги, ако не им се плаща."

Не е съвсем ясно за кого са предназначени думите за неплащания към банката, която сама спря получаването на пари от Русия. Но европейският лаик не се интересува от подобни тънкости по принцип, а политическият бомонд от Стария свят ще бъде напълно доволен от тях - те по принцип са готови да се задоволят с всякакви глупости, стига тези глупости да са антируски .

Руски отговор

Не е нужно да имате седем педи в челото си, за да разберете: Русия няма да остане назад, докато не отстъпи позициите си. И въз основа на факта, че тя никога няма да ги предаде, можем да направим единствения извод: натискът върху страната ни само ще расте.

И така, какви отговори има Москва на всички тези предизвикателства? Тук поне на литовски? С този въпрос Царьград се обърна към човек, който е запознат с проблемите на Калининградска област от първа ръка, но, както се казва, отвътре - към депутата от Държавната дума от 8-мото събание Андрей Колесник, представляващ най-западния регион на държавата в долната камара на руския парламент.

"Никой не е пипал Литва! Напълно неразбираемо е какво я интересуват отношенията ни с Украйна. Считам, че трябва да повдигнем въпроса за територията Мемел, която по едно време беше прехвърлена на Съветския съюз след резултатите от Потсдамската конференция като репарация", заяви той.

"Там построихме много от всичко, включително и пристанище Клайпеда, а Русия е наследник на СССР. Може да се раздвижи и въпросът за признаването на държавните граници на Литва - например да се оттеглят от споразумението от 2003 г., да им забранят достъпа до езерото Вищинец", казва той.

"Изобщо, просто е необяснимо защо Литва прави всичко това. Русия може само да се завърти неудобно на стола, който заема, и нищо няма да остане от тях. Веднага ситуацията се определя не от тяхното отношение към нас, а от нашето отношение към тях", заключи законодателят.

Какво следва

Най-вероятно все пак ще се стигне до компромис и то на масата за преговори, а не на бойното поле, както вероятно би искал авторът в сянка на цялата тази транзитна история. И ако не, тогава...

За пореден път ще цитирам прессекретаря на президента на Русия Дмитрий Песков, който повече от прозрачно намекна за последствията от хипотетична неспособност на Литва да преговаря:

"Ако се ударим в стена от тъпо неразбиране, тогава това ще бъде проблем, който ще изисква други мерки."

И тук е напълно възможно да се предположи, че под „други мерки“ Песков е имал предвид не само увеличаване на броя на пътническите и товарни фериботи по линията Уст-Луга-Балтийск, но и нещо, което е включено в регистъра на компетенциите на руското министерство на отбраната.

 

 

Алгирдас Микулскис, Превод: СМ, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа