От ДНР съобщиха за 29 случая на подрив на мирни жители на мини»Венчелистче»

От ДНР съобщиха за 29 случая на подрив на мирни жители на мини»Венчелистче»
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    09.08.2022
  • Share:

29 души са се взривили на мини «Венчелистче» в Донецката Народна Република (ДНР). Това беше заявено на 7 август в телеграм канала на представителството на ДНР в Съвместния център за контрол и координация на режима на прекратяване на огъня.

 

„Към 08:00 часа на 7 август в републиката вече са регистрирани 29 случая на подрив на мирни жители, включително дете, на мини PFM-1 „Венчелистче“, се казва в доклада.

Един от ранените е починал в болницата.

Малко преди това в Донецк двама мирни жителя бяха ранени, настъпвайки случайно на мините „Венчелистче“, пуснати от украинските бойци. На 2 август кореспондентът на Известия съобщи, че украинските въоръжени сили продължават да разпръскват противопехотни мини «Лепесток» или «Венчелистче» в покрайнините на Донецк.

На 1 август бившият заместник-генерален секретар на ООН Сергей Орджоникидзе заяви, че използването на мините „Венчелистче“ от украинските въоръжени сили срещу мирното население е „терористичен метод“ на водене на война. Той отбеляза, че Украйна нарушава всички международни споразумения, които се отнасят до въоръжените конфликти.

Станете почитател на Класа