Първата любов на Нанси Пелоси?

Първата любов на Нанси Пелоси?
  • Written by:  Йоша Вебер DW
  • Date:  
    09.08.2022
  • Share:

В социалните мрежи се разпространява снимка, която уж показвала сватбата на Нанси Пелоси с известен китайски журналист. Сатира или истина е това? ДВ провери фактите.

Посещението на председателката на Камарата на представителите в американския Конгрес Нанси Пелоси в Тайван предизвика политическо и дипломатическо вълнение, както и остри реакции от страна на китайското правителство. Посещението на американската делегация в Тайпе разпали и редица дискусии в интернет. Освен аргументите „за" и „против" американската подкрепа за Тайван, се появиха и някои неверни твърдения. Сред тях е и тази любопитна история, която не бива да се приема сериозно в никакъв случай.

Твърдение: "Нанси Пелоси и Ху Сиджин на млади години", пише един потребител в Туитър за една снимка, която показвала председателката на американската Камара на представителите и бившия главен редактор на китайския вестник "Global Times".  "Перфектната двойка", коментира друг профил.

Проверка на фактите: Невярно.

Изображението е фалшифицирано с Фотошоп. Състои се от две отделни стари снимки. На едната е младата Нанси Пелоси, но в оригинала ѝ до нея стои не Сиджин, а семейството ѝ. Пелоси сама публикува снимката, придружена от коментара: "Със семейството ми като младо момиче". Изображението може да бъде открито на една от уебстраниците, показващи кампаниите на Пелоси.

Втората снимка е на Ху Сиджин. Обратно търсене по изображения показва, че той също е публикувал снимката в профила си в Туитър, придружена с коментар, че тя е от "незабравимите години" в китайската армия.

 

Image

 

 

Пелоси е с 20 години по-възрастна от Сиджин

И двете части на предполагаемата "сватбена" фотография могат да бъдат проследени до оригиналните им източници чрез архивно търсене и обратно търсене по изображение. Направихме и анализ на изображението и открихме различни цветови композиции, които показват различен състав на пикселите и следователно манипулация. Това означава, че снимката, която някои потребители са приели за сатира, но други са повярвали, че е истинска, в действителност е фалшива.

 

Нанси Пелоси и Ху Сиджин?

 

Повод за подозрение би трябвало да бъде на първо място възрастовата разлика между Пелоси и Сиджин. Тя е на 82 години, а той е с 20 години по-млад от нея. На тази снимка от 1960-те години, на която Пелоси позира с американския президент Джон Кенеди, тя е с почти същата възраст, с която е и на "сватбената" фотография. Ху Сиджин обаче дори не е бил роден пред 1960-та година. Това също изключва възможността „сватбената снимка" да е истинска.

Забавен фалшификат със сериозен контекст

Контекстът на фалшивото изображение е сериозен. Потребители в интернет явно са си направили шега, изработвайки колажа - Ху Сиджин всъщност е един от най-острите критици на посещението на Нанси Пелоси в Тайван. Той призова към "военен отговор" на посещението на Пелоси, защото по думите му "това е единственият език, който САЩ и Тайван разбират".

Той дори публикува в Туитър призив китайската армия да "свали" самолета на Пелоси, пътуващ към Тайван. Заради тази публикация от Туитър временно блокираха профила му, а Сиджин трябваше да изтрие коментара.

 

 

Йоша Вебер DW

Станете почитател на Класа