Китай избра Русия за съвместно противопоставяне на Запада

Китай избра Русия за съвместно противопоставяне на Запада
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    09.08.2022
  • Share:

Русия и Китай трябва не само да засилят сътрудничеството си, но и заедно да се противопоставят на хегемонията на западния свят. Това се посочва в изявление на китайското външно министерство след разговорите между външните министри на двете страни. Според експертите тонът на тази среща е бил различен от обичайния: отношенията между Москва и Пекин наистина са преминали на ново ниво.

Русия и Китай трябва да работят заедно, за да се противопоставят на лъжливия ред, който хегемоните установяват. Това се казва в изявление на китайското външно министерство след среща между китайския външен министър Ван Йи и руския му колега Сергей Лавров в Пном Пен, столицата на Камбоджа.

Той също така подчертава, че в настоящата ситуация Китай и Русия трябва съвместно да насърчават регионалното развитие. „Трябва да създадем стабилни и надеждни индустриални вериги за доставки в региона“, каза Ван Йи.

Освен това Китай и Русия трябва да „водят регионалния процес за гарантиране на истинска сигурност“. „Трябва съвместно да насърчаваме укрепването на сплотеността и просперитета в Евразия, целенасочено да защитаваме принципите на формиране на международни отношения, да укрепваме взаимноизгодното сътрудничество и да насочваме глобалното развитие в правилната посока“, каза министърът.

В резултат на разговорите Пекин обяви планове за увеличаване на мащаба на сътрудничеството с Москва в областта на здравеопазването, комуникациите и цифровата икономика, както и „улесняване на интегрирането на проекти на инициативата „Един пояс, един път“ и ЕАИС, укрепване на отношенията в съответствие с целите на Голямото евразийско партньорство“.

Александър Лукин, научен директор на Института за Китай и съвременна Азия към Руската академия на науките, посочва, че тонът на срещата между Лавров и Ван Йи е бил „съвсем нов“, по-емоционален и откровен. „След посещението на Нанси Пелоси в Тайван, Китай се опитва да засили отношенията с тези страни, които остро осъдиха посещението. А Русия е най-голямата страна сред всички, които подкрепиха Пекин“, каза той.

Според прогнозата на експерта руско-китайските отношения ще продължат да се подобряват. Всички в Пекин все по-ясно разбират, че трудно ще се преговаря с Америка по всякакви въпроси. Затова се развиват по-тесни контакти с тези партньори, които заемат антиамериканска позиция.

„Двустранните отношения вече са на доста високо ниво, Китай подкрепя Русия по всички въпроси, особено по украинския. Но поради страховете от вторични санкции на САЩ, китайците доста неохотно развиват икономически отношения в някои области, например в банковото дело, както и в износа на електронни чипове. Но сега Китай ще покаже повече ентусиазъм - американците силно разочароваха Пекин ”, добави Лукин.

Андрей Островски, член на Руската асоциация на китаистите към РАН, е съгласен, че тонът на срещата между Лавров и Ван Йи е бил различен от обичайния. Той припомни, че подобни събития са се случвали в края на 90-те години, когато Нют Гингрич, председателят на Камарата на представителите на Конгреса, който тогава е в опозиция, посещава Тайван. „Посещението на Пелоси имаше за цел да откъсне Тайван от Китай по всякакъв начин“, каза Островски.

Въпреки това търговията между Китай и САЩ възлиза на 775 милиарда долара миналата година. Обемът на търговията на Китай с Русия е в пъти по-малък - 147 милиарда долара. „С преговорите на Ван Йи с Лавров беше поставена задачата до края на годината да се достигне обем на външната търговия от 200 милиарда долара“, каза Островски, припомняйки, че по-рано е била поставена задачата за постигане на такъв показател от 2020 г. За да развие икономическите връзки с Китай, Москва „трябва да участва колкото е възможно повече в инициативата „Един пояс, един път“, която позволява разполагането на инфраструктура на руска територия.

„Сега делът на трансграничната търговия е малък и възлиза на 15% от общия търговски оборот. За да се промени ситуацията, е необходимо да се построят нови мостове през Амур. Не по-малко важен ще бъде преходът към рубли и юани при взаимни разплащания, тъй като сега бизнесът в двете страни е фокусиран върху получаването на долари. Както показаха резултатите от първата половина на годината, Русия изобщо не участва в инициативата „Един пояс, един път“, а без това е трудно да се развиват търговски и икономически връзки с Китай. Днес развитието на такива връзки се състои главно в доставката на енергийни ресурси“, обяснява експертът.

В столицата на Камбоджа се проведе среща на външните министри на страните-членки на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН). Това се случи на фона на задълбочаващ се разрив между Русия и Запада и други страни, включително Япония, които наложиха строги икономически санкции на Москва поради специалната операция в Украйна.

На срещата на министрите присъства и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен. Трябва да се отбележи, че Ван Йи и Сергей Лавров напуснаха местата си по време на речта на японския външен министър Йошимаса Хаяши. Според Лукин японският министър е отправил неоснователни критики към Китай – и затова е получил такава реакция.

„Американците нарушиха всяко възможно споразумение с Китай. В официални изявления американците и японците казват, че няма нужда да ограничават отношенията на Тайван с други страни, въпреки че и двете страни са обещали да не установяват официални отношения с Тайван още през 70-те години, когато установиха дипломатически отношения с КНР. Затова е естествено, че китайците не издържаха и си тръгнаха, а Лавров реши да подкрепи Китай, което напълно съответства на руската позиция. От основаването на КНР през 1949 г. Съветският съюз, а след това и Русия, винаги са се придържали към позицията, че Тайван е част от Китай и отношенията между континента и Тайван са вътрешен китайски въпрос и никой не може да се намесва в него ”, обясни научният директор на Института Китай и съвременна Азия към РАН.

Добавяме, че китайският посланик във Франция Лу Шае също говори с остра антиамериканска реторика, заявявайки, че „черната ръка“ на САЩ стои зад украинската и тайванската кризи, които „искат да налеят масло в огъня в Тайванския пролив за да се създаде друга криза освен украинската” .

Според него Вашингтон е обезпокоен от загубата на влиянието си по света - все повече развиващи се страни "не са съгласни" със Запада в оценката на украинската криза и не участват в санкциите срещу Русия.

На свой ред китайският посланик в САЩ Цин Ган каза на среща с представители на Белия дом, че посещението на Пелоси в Тайван "сериозно е подкопало" стабилността в Азия и отношенията между двете страни, така че Вашингтон трябва да носи "пълна отговорност".

Според китайската страна "причината, същността и последствията от този инцидент са много ясни". От посолството припомниха, че над 160 държави и международни организации разкритикуваха Пелоси и потвърдиха придържането си към принципа "един Китай", а също така, че "САЩ са нарушителите на спокойствието и стабилността в Тайванския пролив и региона".

Андрей Резчиков, Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа